"El futur és obert: exploreu-lo i compartiu-lo". Amb aquest missatge el creador de Wikipedia, Jimmy Wales, va tancar la cinquena edició del Fòrum Impulsa, que es va celebrar a l'Auditori-Palau de Congressos de Girona. Més de 1.200 persones van seguir el Fòrum, que s'ha convertit en la plataforma per donar a conèixer iniciatives i experiències d'èxit basades en la col·laboració.

El fundador de la Wikipedia es va posar el públic a la butxaca en diverses ocasions en referir-se a la llengua catalana, en una jornada més tècnica i menys insitucional que en el dia anterior amb la presència dels Reis d'Espanya. Wales va explicar que quan van crear aquesta enciclopèdia col·laborativa digital van començar amb l'anglès i, uns mesos després, amb l'alemany. I va explicar que només cinc segons després, va aparèixer el primer text en una tercera llengua, la catalana. Wales va assegurar que els catalans es mantenen molt actius i que amb 430.000 articles són el dissetè idioma del món a Wikipedia amb més editors per habitant que llengües com l'anglès o el castellà. Gran part de la seva ponència la va basar a explicar el funcionament de l'enciclopèdia i cap on s'encara el futur.

Abans de fer la ponència de clausura, va una compareixença de premsa on va assegurar que la vigilància internacional, les escoltes telefòniques i l'espionatge de correus electrònics no són un problema. Ho va manifestar convençut, en ser preguntat per la polèmica per l'espionatge internacional i la possible necessitat de regulació. "No crec que necessitem més regulació. Ara hi ha un debat obert, però jo crec que el que necessitem és més transparència dels governs i que diguin el que fan i el que no fan i si espien o no", va asseverar.

En ser a Catalunya, Jimmy Wales va assegurar, com faria posteriorment davant dels assistents, que els catalans, com també passa amb els ciutadans gal·lesos, són dues "regions" amb molta passió per la seva llengua mare i van trobar en Wikipedia la seva manera d'expandir-la.

Pel que fa al futur de Wikipedia, va manifestar que mantindran el sistema de finançament basat en les microdonacions (la majoria són de 30 a 50 euros) i que tenen un pressupost d'uns 50 milions d'euros. També va exposar que la gran majoria de visites hi accedeixen a través d'un motor de recerca com Google o Yahoo i que les cerques més populars són les científiques i les referents a la informàtica. Sobre aquests àmbits va assenyalar que hi ha autèntics especialistes apassionats que col·laboren amb Wikipedia, un fet que en altres matèries va indicar que no existeix.

Cotxes sense conductor

Preguntat sobre el futur d'Internet i les noves tecnologies, va mostrar-se apassionat, però va soprendre en afirmar que l'impacte més gran d'aquí a uns vint anys, serà el cotxe sense conductor que requerirà d'una transformació en el món dels sensors i dels algoritmes. Finalment, va aprofitar per anunciar el llançament d'una aplicació per Android (ja existeix per Iphone) sobre aquesta enciclopèdia digital. Wales va assegurar que no tenen enemics i que no són odiats per ningú "perquè som els cadellets d'Internet, una organització sense ànim de lucre".