L'Ajuntament de Girona ha reclamat a l'Estat solucions per reduir l'impacte acústic i visual del viaducte del tren, un cop sembla clar que no se soterrarà el convencional i, per tant, el viaducte no s'enderrocarà. En una reunió celebrada ahir a Madrid, el consistori va acordar amb Foment que en els propers mesos s'anirà concretant un conveni que inclogui totes les xifres i els treballs de reposició de les obres del TAV dels quals s'ha de responsabilitzar l'Estat. De moment, Foment manté el calendari establert i preveu acabar els treballs del carrer Josep Maria Gironella a l'octubre i de la plaça Europa al desembre.

A la reunió hi van assistir l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, el regidor del Projecte Ferroviari, Carles Ribas, i la representant dels comerciants de Sant Narcís, Ester Arnau, així com el secretari general d'Infraestructures, Manuel Niño, i el president d'Adif, Gonzalo Ferre. Malgrat que no en van sortir acords concrets, sí que va servir perquè Foment obrís la porta a redactar i signar un conveni on s'estableixi quins treballs farà l'Estat per refer tota la zona afectada pel TAV i on es concretin les quantitats de diners que aportarà.

L'alcalde, Carles Puigdemont, va assenyalar que l'objectiu de l'Ajuntament és posar "negre sobre blanc" sobre les reposicions que ha de pagar l'Estat, i va advertir que no volen limitar-se exclusivament a les zones afectades tècnicament per les obres, sinó també millorar zones del voltant com el carrer Bisbe Sivilla o la plaça Montserrat, ?obres que de moment està impulsant el govern local. El consistori treballa perquè s'incloguin el màxim nombre de treballs en el conveni, ja que si no, va advertir Puigdemont, "Adif faria purament l'aportació tècnica i no aniria més enllà". De fet, així ho va comunicar l'entitat per escrit fa unes setmanes a la senadora i regidora gironina Coralí Cunyat. Puigdemont, tanmateix, està disposat a continuar negociant per tal de traslladar-los totes les propostes. Una de les més destacades, per exemple, seria el soterrament del passadís que connecta l'estació tradicional i la del TAV. "Caldrà quantificar quant costarien aquestes actuacions i prioritzar", va indicar l'alcalde. Durant les properes setmanes, Adif i l'Ajuntament treballaran en una proposta de conveni i es tornaran a reunir per valorar-lo.

El que de moment sembla clar, però, és que les fases 2 i 3 del projecte ferroviari -és a dir, el soterrament del tren tradicional i l'enderroc del viaducte- no es duran a terme. "No hi ha cap planificació ni a curt ni a llarg termini que permeti pensar que se soterrarà el tren convencional i s'enderrocarà el viaducte", va admetre Puigdemont. Per això, el consistori ha decidit desenterrar antigues reclamacions i ha reclamat a Foment que plantegi solucions per insonoritzar-lo, reduir el seu impacte visual i, fins i tot, replantejar els usos de l'espai que hi ha sota de la infraestructura. L'alcalde, per exemple, creu que s'ha de replantejar què passarà amb l'espai que ocupa l'aparcament de pagament que hi ha al costat de l'estació un cop entri en funcionament l'aparcament soterrat de la nova estació.

Pel que fa a les obres de reposició que ja s'estan executant, de moment van sobre el calendari previst. Els treballs de Josep Maria Gironella i plaça Europa estaran acabats a l'octubre i al desembre, mentre que pel que fa al Parc Central hi ha algunes discrepàncies, tot i que Puigdemont creu que no impediran que estiguin acabades l'estiu vinent.

L'alcalde ha posposat el ple extraordinari sobre el TAV que s'havia de fer la setmana que ve, i podria celebrar-se a l'octubre.