Sentència de mínims en el cas dels petits empresaris gironins que van dur Endesa als tribunals per les pèrdues sofertes arran de la gran nevada del 2010. El jutjat els ha estimat parcialment la demanda i, dels 41.400 euros que reclamaven, obliga l'elèctrica a abonar-ne poc més de 6.500. La sentència rebutja la pretensió dels negocis que se'ls havien de pagar les pèrdues sofertes a partir de les primeres 24 hores de quedar-se sense llum. Aquí, el jutjat dóna la raó a Endesa i resol que les indemnitzacions comencin a comptar a partir del tercer dia. Tot i això, aquest paquet -i aquí és on la sentència es posa a favor dels empresaris- també ha d'incloure els beneficis que els negocis van deixar de tenir.

El grup de petits empresaris que van decidir denunciar Endesa tenen negocis a l'àrea del Baix Empordà i la Selva. En total, són vuit persones. Entre d'altres, regenten una pastisseria, una carnisseria, una fusteria, una lampisteria, una empresa que fabrica planxes de fibra o una botiga d'informàtica.

Les seves botigues i establiments es troben al triangle que formen S'Agaró, Caldes de Malavella i Santa Coloma de Farners. En aquesta àrea, després de la gran nevada del 2010, hi va haver clients que van trigar fins a una setmana a recuperar el subministrament elèctric.

Els empresaris no estaven d'acord amb les compensacions que els oferia la companyia i, per això, van decidir portar l'afer als jutjats. El principal punt de divergència entre ells i l'elèctrica era el moment a partir del qual Endesa havia d'assumir les pèrdues que els seus negocis van patir a conseqüència de quedar-se a les fosques.

Els petits empresaris sostenien que l'elèctrica havia de començar a indemnitzar-los a partir de les primeres 24 hores del tall elèctric. Endesa, per contra, argumentava que aquesta ratlla s'havia de fixar a partir del tercer dia (és a dir, englobar les primeres 48 hores).

En total, els empresaris reclamaven a l'elèctrica 41.411,48 euros. Aquest import incloïa tant el gènere que havien hagut de llançar perquè s'havia fet malbé (com ara pastissos i carn) com les pèrdues derivades de possibles clients i demandes que havien hagut de deixar d'atendre.

La nevada, un cas de força major

El judici per aquests fets es va celebrar el mes de maig a Girona, tres anys després de la gran nevada del 8 de març del 2010, que va trinxar l'estesa elèctrica del territori. Ara, el Jutjat de Primera Instància Número 4, que és qui duia l'afer, ja ha emès sentència.

La resolució judicial falla a favor d'Endesa en el principal punt de divergència, i resol que les indemnitzacions s'han de començar a pagar a partir de les primeres 48 hores del tall elèctric. A l'hora d'establir aquest topall, la titular del jutjat, Loreto Campuzano, qualifica la nevada com "una catàstrofe natural", que s'ha de qualificar de situació "de força major".

Ara bé, com que a partir del 10 de març (segons recollia un informe del Govern) molts abonats ja havien recuperat el servei, el jutjat entén que a partir d'aleshores aquesta situació excepcional s'acaba. Per tant, indica la sentència, a partir d'aleshores l'elèctrica ha de respondre de les pèrdues.

Aquesta decisió suposa que negocis com la pastisseria o la carnisseria no rebin cap compensació per tot aquell gènere que guardaven en càmeres i neveres. Com que la cadena de fred es va trencar abans no haguessin passat 48 hores, tota la carn i els pastissos que se'ls van fer malbé no entren dins les indemnitzacions.

Abonar també els guanys perduts

Tot i això, la sentència no dóna del tot la raó a l'elèctrica. Els empresaris obtenen una victòria de mínims, perquè el jutjat també resol que les indemnitzacions no només han d'incloure les pèrdues, sinó també els beneficis que els negocis van deixar de guanyar. Això beneficia, entre d'altres, els dos restaurants que van portar Endesa a judici, perquè l'elèctrica els haurà d'abonar els menús que van deixar de servir.

Per contra, hi ha dos negocis -com la lampisteria o la botiga d'informàtica- que no reben cap mena d'indemnització. Com que van estar-se sense llum 48 hores, i després de recuperar-la es van posar al dia, el jutjat entén que no se'ls ha de compensar, perquè els guanys els van tenir igual.

D'altra banda, la sentència del Jutjat de Primera Instància Número 4 també obliga Endesa a pagar el cost del lloguer de generadors elèctrics a aquells empresaris que van optar per aquesta via, en espera de recuperar l'electricitat.

De 41.400 euros a poc més de 6.500

En total, la resolució judicial suposa reduir substancialment la compensació global que els petits empresaris reclamaven a Endesa. Dels 41.400 euros inicials, es queden en poc més de 6.500 (en concret, 6.583,88 euros). Aquesta quantitat es reparteix entre sis negocis, perquè la lampisteria i la botiga d'informàtica no reben indemnització.

Entre els establiments que cobren més compensacions hi ha un restaurant i una empresa de planxes de fibra de Caldes de Malavella (2.051,63 euros i 3.145,64 euros, respectivament). A l'altre costat de la balança, per contra, es troba la pastisseria (que només rebrà 45,39 euros).

Des del bufet Frade Gobeo, que és qui ha representat els empresaris, asseguren que la resolució els ha deixat un regust "agredolç". Per una banda, estan satisfets que se'ls hagi estimat la demanda en part, i s'obligui a Endesa a indemnitzar, però per l'altra lamenten que les compensacions comencin a comptar a partir de les primeres 48 hores. Tot i això, asseguren que no recorreran.