"S'ha faltat a la paraula". Així defineix el regidor d'Urbanisme i del projecte ferroviari de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas, la decisió del Govern estatal de no tirar endavant el soterrament del tren convencional a la ciutat. "El que ha de comportar aquesta falta de compromís és una reacció per part del Ministeri de Foment i d'Adif".

Segons l'edil, aquesta retallada de l'Executiu s'hauria de compensar amb accions com la realització d'"unes bones obres de reposició que abracin la màxima zona possible", "arranjant el viaducte", o amb "la indemnització dels establiments d'aquelles famílies afectades per les obres d'aquests anys". "Unes indemnitzacions -recalca- per la tardança de l'execució i per la no execució de la totalitat del projecte".

En aquest sentit, Ribas destaca que des del govern municipal es prioritzaran les obres de reposició al sector del parc Central i "s'exigirà" a l'Estat que es portin a terme. "L'arribada del TAV representa una oportunitat per a Girona, però ara s'ha de compensar el greuge que aquesta arribada ha comportat per a la ciutat. I això consisteix a fer una bona reposició, acabar-la bé i ampliar-la el màxim possible", explica.

L'edició d'ahir de Diari de Girona destacava l'existència d'un informe intern d'Adif en el qual es certifica que el Ministeri de Foment s'estalvia 460,3 milions d'euros en deixar de construir els túnels del tren convencional i l'estació definitiva de Girona. "Nou model de desenvolupament de corredors d'Alta velocitat", com així s'anomena el document, especifica que la ciutat no rebrà ni un sol euro més destinat a enllestir el projecte ferroviari.

Una decisió poc sorprenent

L'informe d'Adif no va agafar per sorpresa Ribas. "Ja ho vaig dir el mes de juliol de l'any passat quan vaig assumir les funcions de responsable del Tren d'Alta Velocitat, i vaig ser criticat", explica el regidor. "És una decisió evident tenint en compte la crisi econòmica que hi ha i veient que Adif ha deixat com ha deixat Lleida, Tarragona, Guadalajara o l'Estació de Sagrera de Barcelona. Adif el que fa en aquests moments és acabar la seva estructura mínima", detalla el responsable municipal. "No han tingut ni la delicadesa de posar 50 milions per fer una bona reposició. Foment hauria de reconèixer que han foradat el centre de Girona", agrega.

Amb la posició de l'entitat pública de no tirar endavant el soterrament, el treball del consistori se centra en aquests moments en una línia molt concreta. "Tenint en compte que el soterrament del tren convencional no es farà, cal tenir tots els projectes aprovats de les reposicions d'aquesta zona. Uns projectes que no només es presenten a Adif sinó que, per primera vegada, també es porten al ple de l'Ajuntament perquè s'aprovin".

Per acomplir amb els objectius immediats, l'equip de govern treballarà durant els pròxims mesos de setembre i octubre per tal d'assegurar-se una reposició que, segons indica Ribas, "ja hauria d'haver estat pactada mitjançant un conveni durant l'època de l'anterior govern municipal". "Aquest mes de setembre tindrem una reunió amb Foment i Adif i espero que les coses es tornin a posar al seu lloc i inverteixin el que han d'invertir. Crec que durant els propers mesos es podran arribar a uns acords bons per a la ciutat", detalla l'edil.

El que Ribas veu com un impossible és el projecte de soterrament. "No crec que rectifiquin. Tal com està l'economia en el moment actual adoptaran la mateixa postura que a l'Estació de la Sagrera: participació privada, municipal i autonòmica en qualsevol obra d'aquestes característiques".

El projecte fallit que ha suposat el soterrament deixa entreveure una llarga operativitat del viaducte. No obstant això, la infraestructura genera dubtes funcionals al regidor: "Una estructura d'enginyeria com aquesta té un període de vida útil i arribarà el moment en el qual s'hauran de plantejar què cal fer amb el viaducte, si millorar-lo i fer una intervenció molt acurada que suposaria molts diners o decidir-se per un soterrament del tren convencional a la ciutat".

Prioritzar els veïns afectats

Segons subratlla el regidor, des del consistori tenen molt present la situació que estan patint els veïns del parc Central. És per això, que en un futur hi destinaran gran part de la seva atenció. "Girona ha de comprendre que la riquesa que reportarà l'arribada del tren d'alta velocitat a la ciutat ha generat molta penúria en els veïns afectats. És per això, que en els propers anys els focus d'inversions de l'Ajuntament aniran molt dirigits en aquesta zona", concreta.