La manca d'una senyalització que remarqui la prohibició d'estacionar el vehicle a l'interior del parc de la Devesa ha provocat, des de fa anys, que desenes de cotxes hi hagin pogut aparcar diàriament sense tèmer l'existència de futures sancions. Aquesta situació canviarà properament amb la col·locació d'uns cartells que tindran una funció específica: indicar que no està permès l'estacionament d'automòbils motoritzats no autoritzats, quelcom que sense el requisit legal que implica la falta d'un cartell es manté impune.

Els nous rètols, que es preveu que s'instal·lin durant la pròxima setmana, provocaran que qualsevol vulneració per part dels conductors pugui ser multada per la policia. "Amb els cartells, la grua municipal podrà procedir a retirar els vehicles que hi hagi aparcats", explica el regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona, Jordi Fàbrega.

L'edil es mostra esperançat respecte les conseqüències que pot originar la mesura: "Un cop la gent vegi que actuem amb el servei de grua és d'esperar que hi haurà menys cotxes aparcats", ressalta abans d'afegir que els senyals faran que el consistori pugui actuar "de manera indiscriminada" en aquesta zona.

Aquesta acció, acordada per les àrees de Sostenibilitat i de Mobilitat, suposarà un punt de partida important. "El parc de la Devesa fa molts anys que és un calaix de sastre, i el criteri de posar-hi aquest senyal significa fer un primer pas pel que fa a l'ordenació d'aquest sector", argumenta Fàbrega.

Tal i com destaca el representant municipal, l'equilibri i regularització del pàrquing provocarà, de retruc, un millor manteniment de la zona verda. "Si no hi ha cotxes, mediambientalment l'estat fitosanitari dels arbres millorarà i els sistemes de rec també", subratlla.

Referent als sectors on s'hi localitzen més vehicles, el responsable de Sostenibilitat assenyala les zones pròximes a la Piscina Municipal de la Devesa i a l'Auditori de Girona.

On sí seran permesos els estacionaments, com fins ara, és al vial perimetral asfaltat que ressegueix el riu Ter. Exceptuant els dies de mercat, la franja des de l'Auditori fins al Pont de la Barca estarà disponible perquè els conductors hi puguin estacionar el seu cotxe. "A l'espai asfaltat es permetrà que la gent hi continuï aparcant", detalla el regidor.

La mesura prohibitiva no serà aplicable als automòbils que operin a la Devesa. "Els únics vehicles que podran accedir-hi són els que estan vinculats amb el manteniment del parc", apunta el responsable.

Una solució posposada

Fa temps que Ajuntament i veïns del barri Devesa-Güell busquen una solució. Malgrat aquesta voluntat compartida, les obres d'Adif, que enllesteixen la reconversió de l'antic pou en una sortida d'emergència del TAV, han endarrerit una presa de decisions que, finalment, tot apunta que es portarà a terme el pròxim mes. "El compromís d'Adif és marxar el setembre i deixar-ho tot condicionat. Serà aleshores quan convocarem els veïns i parlarem d'aquest tema", explica Fàbrega.

Durant aquesta espera, l'accés massiu de vehicles a l'interior del parc sempre ha estat un tema controvertit. Les barreres, obstacles que haurien de privar al pas en diferents localitzacions del parc, han estat subjecte de múltiples actes vandàlics, que han obligat al consistori a reparar-les en diverses ocasions.