La 52a edició de la Fira de Mostres de Girona se celebrarà enguany del 29 d'octubre al 3 de novembre amb un escenari que contemplarà, per primera vegada, un espai dedicat exclusivament al sector del metall. La novetat ha estat possible gràcies a l'acord de col·laboració signat per Fira de Girona i la Federació Patronal Metal·lúrgica de la Província de Girona (Fegmetall), un pacte que pretén fomentar la divulgació i la representació de les empreses del sector metal·lúrgic a la resta de col·lectius presents a l'esdeveniment i, de retruc, donar a conèixer aquesta branca sectorial als visitants del certamen. "Amb aquest espai pretenem promocionar el sector del metall i ajudar-los perquè puguin incrementar les vendes en aquests moments de dificultat econòmica", apunta el president del Comitè executiu de Fira de Girona, Domènec Espadalé.

Segons explica el representant, la gestació d'aquesta iniciativa va aparèixer l'any passat amb motiu de la segona edició del Saló de l'Emprenedoria que la institució va organitzar conjuntament amb l'Associació de Joves Empresaris de Girona. Un d'aquests empresaris era Albert Martínez, qui va assistir a l'esdeveniment firal en represesentació de l'empresa Mecàniques Casmar. "Observàvem que hi havia assistents però que aquests no s'aproximaven a l'estand. Aleshores vam pensar que si hi havia més empreses d'aquest sector costaria menys que els empresaris s'acostessin", explica.

L'Albert es pot considerar el promotor d'aquesta idea perquè va ser ell qui va elaborar les gestions pertinents amb l'objectiu de desenvolupar la proposta. Primer de tot, va contactar amb Fira de Girona per explicar-los la iniciativa, un projecte que va ser ben rebut per l'entitat.

El següent pas que calia tirar endavant estava vinculat amb la difusió. "Jo no tenia els recursos per fer arribar el missatge a més empreses del sector i per això vaig contactar amb Fegmetall. Hi van estar d'acord i van fer-ne difusió a tots els seus associats", concreta Martínez.

La consolidació del projecte va arribar mitjançant una reunió conjunta amb Espadalé i el president de Fegmetall, Josep Serra, que van donar el vistiplau a la realització del nou espai firal. "Vam veure que era una idea molt interessant, moltes empreses hi podien estar interessades", destaca el president del Comitè executiu de Fira de Girona. "És positiu donar entrada a nous sectors empresarials perquè puguin potenciar el seu producte i vendre'l. Aquest és l'objectiu fonamental de la Fira", agrega.

Presència exclusiva a la carpa

Un espai de 150 metres quadrats a la carpa exterior dedicat exclusivament al sector metal·lúrgic servirà per materialitzar aquesta nova aposta. De moment, tal i com indica Martínez, "4o5 empreses" hi assistiran.

Quan parla de les fites originades per l'existència d'aquest nou emplaçament al certamen, el gerent i un dels tres socis de Mecàniques Casmar adopta un discurs dual: "Com a empresa, l'objectiu és donar-nos a conèixer principalment a la província de Girona. En un sentit més global, considero que el sector del metall en l'àmbit dels serveis té molta representació a Girona però no es coneix, i penso que aquest espai ens pot ajudar".

L'any passat, unes 100.000 persones van visitar la mostra durant els sis dies que va durar l'esdeveniment. Una xifra, aquesta, inferior als gairebé 120.000 assistents comptabilitzats durant el 2011. Amb aquest context de rerefons, les propostes innovadores són ben valorades pels responsables de l'acte multisectorial. "Ens permet dinamitzar la fira i també el sector empresarial", destaca Espadalé.