Si no ho sabia, s'ho vagi apuntant: de la mateixa manera que tota acció comporta una reacció; tota causa porta a un efecte. En matèria política més que en cap altra. Cada decisió presa comporta immediatament o a mitjà termini una conseqüència.

Quan fa 10 anys amb cara de llondros els polítics gironins locals més oficials i oficialistes (PP; PSOE/PSC; CiU), confiats i cofois, s'anaven felicitant de l'arribada de l'AVE i dels extraordinaris avantatges que havia de reportar a la ciutat, a la ciutadania i al món mundial, ja hi havia ICV i altres partits i col·lectius que avisaven de com l'AVE precaritzaria RENFE-ADIF fins a nivells d'indigència; i de com aquest fet repercutiria directament en les classes populars que no tindrien a l'abast els bitllets de l'AVE i haurien de tirar dels trens de rodalies precaritzats per anar a Barcelona, i naturalment, en tots els altres ciutadans i ciutadanes, que necessiten de les rodalies perquè l'AVE no els serveix de res.

Abans d'ahir diumenge a la tarda, probablement en un dels moments amb més trànsit de passatgers amunt i avall de l'estiu un tren va quedar parat a la sortida de l'estació de Sant Jordi Desvalls. Per què? Doncs perquè va caure la catenària. Per enèsima vegada. Un clàssic en el món de RENFE, que ha aconseguit que tots els usuaris s'aprenguin de memòria paraules negades a la resta de mortals: catenària, pantògraf, pal i mènsula... Fa tants anys que cauen catenàries que en l'arxiu de la memòria em veig amb pantalons curts acompanyant el pare, per l'andana de l'estació a la recerca d'un autobús camí de Barcelona en un lloc perdut a prop de Granollers... Fa vergonya que al 2013 estiguem allà mateix.

Però no són només les catenàries caigudes la conseqüència nefasta de destinar tots els diners a l'AVE i les escorries a Rodalies. En són efecte directe: els retards, els trens atapeïts, els passatgers viatjant drets, la brutícia... Els qui van dissenyar aquesta gran estafa, amb la complicitat dels ínclits polítics locals més pilotes, ho tenien claríssim. De Girona a Barcelona: Regional Turista, 7,85 (en una hora 33 minuts); Mitja distància turista, 10,50 (en una hora 20 minuts); Avant turista -mena d'AVE encobert-, 15,70 (en 38 minuts); AVE, 37,20 (en 38 minuts a tot luxe). Van pensar: "entre els que es deixaran enlluernar pels 38 minuts, els que ho faran per l'exclusivitat del servei i els pàmfils que es pensaran que després de l'AVE, la resta de trens són de pacotilla, anirem pescant incauts i diners".

Com que raó i diner, intel·ligència i modernitat, són antagònics, és inútil pensar que ningú reflexioni. Com a mínim que no neguin la principal: l'AVE està arruïnant Rodalies. I a més, de regal, ara ningú no pot negar la MAT i l'electricitat que porta per a l'AVE. Au!