Un sector del PSC de la Diputació de Girona va reobrir la setmana passada el debat per obtenir el control de grup i rellevar l'actual portaveu socialista Pia Bosch. L'amenaça es repeteix periòdicament i posa en risc el difícil equilibri municipal socialista. La direcció del PSC a comarques gironines, que lidera Juli Fernández, s'ha mantingut allunyada del conflicte i evita un pronunciament. Malgrat que els crítics amb Bosch són majoria al grup de la Diputació, el recanvi no està previst en breu.

L'anomenat "grup dels alcaldes", que inclou la presidenta del grup i alcaldessa de Palamós, Maria Teresa Ferrés; la batllessa de Vilafant, Consol Cantenys, i l'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, fa mesos que es plantegen la possibilitat de descavalcar la portaveu Pia Bosch del seu lloc a la Diputació. L'únic que manté una certa neutralitat és l'alcalde de Blanes, Josep Marigó, que intenta mantenir-se al marge de les disputes internes.

En les últimes setmanes, la tensió s'ha reobert perquè consideren que Pia Bosch no segueix "el pacte de cavallers" entre partits que ha provocat durant molts anys que la Diputació de Girona fos un "oasi". Els alcaldes socialistes prefereixen els pactes amb CiU a canvi d'obtenir més recursos per als seus municipis, que el fet de fer oposició com planteja Bosch.

Ja al principi de mandat es va posar en dubte la idoneïtat de Bosch, atès que el seu resultat a la ciutat de Girona no mereixia "el premi" d'exercir de portaveu. Els bons resultats a Palamós, Blanes o l'Escala avalaven la possibilitat d'escollir un altre portaveu. Finalment, el pes es va repartir entre la presidència, per a Teresa Ferrés, i el càrrec de portaveu per a Pia Bosch.

La debilitat de la posició de Pia Bosch dins del socialisme gironí es va tornar a mostrar en els enfrontaments interns dels processos congressuals. Malgrat aspirar a formar part de l'executiva nacional del PSC, Bosch es va veure fora, després d'haver donat suport explícit a Joan Ignasi Elena i al posterior pacte amb Àngel Ros, que a final va ser el gran derrotat. Aquest fet va alimentar les esperances dels que volien el seu cap.

En el congrés de les comarques gironines, Marina Geli i Pia Bosch buscaven sumar esforços dels més nacionalistes per dirigir la federació. Al remat, va acceptar un pacte amb Juli Fernández, que al final seria el guanyador. Aquesta victòria temporal va enterrar les aspiracions del grup més crític.

El dret a decidir, divideix

Un altre intent es va produir quan el sector més sobiranista que lidera Marina Geli i que compta també amb Bosch va decidir anar per lliure amb el dret a decidir. La divisió provocada va fer plantejar a alguns dels opositors a la portaveu que era el moment de prendre represàlies dins el partit. La solució era treure-li el càrrec de portaveu.

L'últim capítol es va escriure la setmana passada quan es va entendre que Bosch havia forçat massa. A més de les dificultats que la representant gironina provoca amb les relacions amb CiU, s'hi afegeix que la regidora gironina va forçar la federació a reubicar el grup municipal a la seu de La Salle, després que hagin abandonat el local de la plaça Josep Pla. Aquesta vegada sí, l'actitud de la portaveu de Girona va generar malestar fins i tot dins la direcció socialista.

Les amenaces mai s'acaben de concretar perquè fins ara la direcció, que encapçala Juli Fernández, prefereix mantenir el fràgil equilibri municipalista per davant d'altres enfrontaments personals.