El Govern va arxivar el passat 6 de febrer un projecte presentat per l'empresa Biogàs de la Ribera que pretenia construir una incineradora a Forallac (Baix Empordà). L'empresa va tramitar la llicència ambiental a través de l'ajuntament però per la tipologia i volum del projecte havia de ser el Departament de Territori i Sostenibilitat qui donés l'autorització ambiental. Fonts del departament han explicat que es van fer dos requeriments a l'empresa, que no ha contestat. Aquesta incineradora es volia fer en paral·lel a la construcció de la macroplanta de residus que una altra empresa -Servitransfer- projecta també a Forallac i que està en fase d'al·legacions.

L'empresa Biogàs de la Ribera va demanar a l'Ajuntament de Forallac una llicència ambiental per tal d'iniciar els tràmits per construir una incineradora al municipi. El consistori va remetre l'informe al Departament de Territori i Sostenibilitat, competent en aquests casos. Llavors, el departament va fer fins a dos requeriments d'informació als impulsors de la incineradora, que no han obtingut resposta.

Davant d'aquesta situació, Territori i Sostenibilitat ha arxivat l'expedient. Així ho fa saber el conseller del ram, Santi Vila, en resposta a una pregunta parlamentària del diputat gironí d'ICV-EUiA, Marc Vidal. "El projecte no ha superat el tràmit de suficiència i, atès que la infor¬mació complementària requerida no ha estat facilita¬da, ss'està tramitant l'arxiu de l'expedient", recull la resposta del conseller.

Fonts de Territori i Sostenibilitat han explicat que el termini per presentar la documentació requerida es va exhaurir el 15 de gener i que l'expedient es va arxivar el 6 de febrer. Aquest projecte s'estava tramitant en paral·lel a la creació -a la mateixa zona- d'una macroplanta amb capacitat per tractar 100.000 tones de residus l'any, inclosos cotxes o medicaments, entre d'altres. Aquest projecte -presentat per l'empresa Servitransfer- actualment s'està tramitant i es troba en fase d'al·legacions.

Segons consta al registre mercantil, les dues empreses -la de la incineradora i la de la macroplanta de residus- estan domiciliades a la mateixa adreça i tenen en comú l'administrador principal. Per tant, es confirmaria la sospita dels ecologistes que havien denunciat que els dos projectes anaven de la mà i darrera hi tenien una mateixa empresa. Per una banda, els residus es tractarien a la macroplanta i, posteriorment, la intenció era extreure'n biogàs a través de la cremació a la incineradora.

Pendents de la resolució de Patrimoni

El complex de tractament de residus s'ha projectat en una zona molt propera als Clots de Sant Julià. Actualment, està en tramitació l'expedient de Declaració de Bé Cultural d'Interès Nacional (BCiN), en la categoria de zona arqueològica i de delimitació de l'entorn de protecció.

Un cop la direcció general de Patrimoni resolgui aquesta declaració, caldrà veure com afecta la decisió a l'autorització definitiva del complex que dóna Territori i Sostenibilitat.

El Parlament ja s'ha pronunciat

El diputat d'ICV-EUiA Marc Vidal ha lamentat que aquesta resposta parlamentària arribi després que el Parlament ja hagi aprovat una proposta de resolució que demana aturar la macroplanta. Aquesta resolució es va votar el passat 20 de març i instava el Govern a aturar "de manera immediata" la construcció del complex.

Vidal ha criticat que el departament apunti que es tracta d'una activitat privada i que, per tant, no calgui justificar-ne la seva necessitat. "El conseller delega la responsabilitat sobre construir una planta d'aquesta magnitud i amb aquest impacte sobre el territori a les consideracions del promotor privat i del mercat", ha manifestat el diputat.