El pregoner de Setmana Santa, Antoni Puigverd, va alertar ahir dels "perills" d'extirpar la tradició religiosa de la societat, tal com ha succeït en moltes de les societats modernes, inclosa la catalana. Segons va assenyalar, la condició humana no pot reduir-se només "a l'expressió econòmica o social", i creu que l'actual crisi econòmica no se superarà "si continuem basant les relacions humanes en l'interès". "S'ha construït una societat només basada en les relacions econòmiques, però necessitem alguna cosa més", va indicar.

Puigverd va oferir el seu pregó al saló de Descans del Teatre Municipal de Girona, ple de gom a gom per a l'ocasió. El pregoner va destacar que no es pot "extirpar el component religiós tal com s'ha fet a Catalunya", ja que aquest "expressa realitats socials profundes".

El periodista va destacar que l'actual revifada de les processons demostra que la societat no només es vehicula a través de la participació política, i va considerar que la tradició "està tornant i s'ha alçat quan se la creia morta i enterrada". Segons Puigverd, la tradició dóna quelcom que no dónen els smartphones o els viatges low cost.

Per al pregoner, bona part de la societat occidental no pot ser interpretada al marge de la tradició religiosa, i creu que la culpa de l'actual desconeixement per part dels joves no la tenen els mateixos joves, sinó els seus pares, que la van conèixer amb prou detall però que, arribats a l'edat adulta, la van allunyar de la seva vida. "El corrent social i cultural més important va ser arrencat per aquesta generació", va considerar, tot afegint que "el fil de la religió es va esgotar".

En l'actualitat, Puigverd considera que els creients s'han anat "radicalitzant i tancant-se", mentre que també ha augmentat la "bel·ligerància" per part d'aquells que no ho són. Tot i això, Puigverd creu que, un cop "escapçada" la religió cristiana, no hi ha hagut cap "arbre" que hagi arribat a donar una "ombra" similar. En aquest sentit, Puigverd creu que la crisi actual "no és només econòmica, sinó també moral", i que els moviments que en un moment van creure substituir Déu "s'han acabat desgastant".

El periodista va opinar que "futbol, identitat política i gastronomia" s'han convertit en els ?substituts de la religió, i va alertar de l'ús estès d'ansiolítics i somnífers per a la gent que està desassosegada.

El pregoner va agrair, d'altra banda, a les confraries les seves manifestacions de religiositat, ja que gràcies a ella es poden visitar espais públics de Girona d'una manera diferent. També va glossar la figura de Jesús i va destacar que no només ha constituït la principal creença catòlica, sinó que també ha estat inspirador de fraternitat i pacificisme. Segons va recordar, el fill de Déu va viure pobre i va ser amic dels marginats de la societat, des de les prostitutes als malalts.