Quant de temps fa que surt com a manaia?

60 sortides, aquesta serà la 61.

Com va començar?

De petit ja anava a veure la processó. La majoria de gent anava de vesta, però a mi llavors em feien respecte, ja que n'hi havia moltes. Als 14 anys, el pare d'un company em va apuntar i vaig poder sortir.

Llavors era més fàcil?

Si fa o no fa, era igual que ara. Potser anàvem una mica més mentalizats, perquè sabíem que el primer any no sortiríem. Però hi va haver una època, amb l'eclosió dels 600 i les segones residències, que la gent va començar a aprofitar la Setmana Santa per anar a la platja i vam haver de sortir a buscar la gent al carrer.

Quins rols ha tingut?

Vaig començar picant. Llavors vaig fer el servei militar, on vaig aprendre a tocar el timbal i vaig poder entrar a la banda. Després, al cap dels anys, vaig tenir prou punts per estar a l'optiada.

Pesa més el sentit religiós, tradicional, cultural...?

Depenent de l'època, pot ser més religiós o cultural, però el religiós sempre hi és. En l'àmbit intern sempre faig precs i intento recollir-me en mi mateix.

En què pensa, un manaia, quan desfila?

Jo a la processó hi vaig com a creient, convençut que s'hi va a resar i a estar per la feina.

La processó del Sant Enterrament és el punt culminant, o n'hi ha algun altre de més especial?

Cada dia hi ha activitats: oficis religiosos, el pregó, el cinema, la sortida dels manaies, la processó... Depenent de l'època i l'edat, t'agrada més una cosa o altra. Però sí, la processó és la culminació.

Vostè és president de la Junta. Això el fa viure la Setmana Santa d'una altra manera?

Ara se m'acaba el mandat, i hi haurà d'haver eleccions. La intenció és tornar-me a presentar, perquè el 2014-2015 celebrarem el 75è aniversari i, com que això m'omple molt, optaré a la presidència un altre cop. Algú ha d'arrossegar el carro de la Confraria durant tot l'any, preparar la cavalcada de Reis, mantenir la seu de Sant Lluc... Vius el dia a dia més intensament que un soci normal.

Finalment, l'etern debat: creu que en el futur les dones podran desfilar com a manaies?

La confraria no està en contra que les dones surtin com a manaies. Però la processó vol ser una representació fidel d'aquell temps, i no he vist en cap llibre d'història que les dones es vestissin com a romans i anessin a la guerra. Les dones de la Confraria surten com a vestes i porten un pas, però si algun dia l'assemblea decidís que sortissin com a manaies, ho acceptaríem.