L´objectiu de la PAH és que es «legalitzi» l´ocupació del bloc de pisos a Salt

Una setmana després d'entrar a quinze habitatges d'un mateix edifici i de no rebre cap denúncia aposten per negociar «lloguers socials»

01.04.2013 | 11:36

Una setmana després d'ocupar el bloc de pisos de Salt, i sense que encara no se n'hagi rebut denúncia, la PAH de Girona s'ha fixat com a objectiu "legalitzar" l'alliberament. La plataforma està disposada a negociar lloguers socials per als quinze habitatges i a pagar-ne els serveis (llum, aigua i gas). Reclamen, però, que se'ls torni a donar el subministrament d'aigua, perquè se'ls ha tallat i ara passen amb bidons i garrafes. La portaveu de la PAH, Marta Afuera, ha avançat que la setmana vinent es començaran a repartir els pisos entre els més necessitats. Alguns dels qui poden entrar a viure al bloc són veïns del municipi que ara passen penúries perquè subsisteixen amb pocs euros al mes.

Un a un, la PAH Girona ha anat ocupant tots els quinze pisos del bloc. Al davant de l'edifici, al terreny que hi ha, diversos activistes remouen la terra amb pales i rasclons per estendre l'hort que hi ha muntat. A dins de l'edifici, al primer dels pisos, la PAH hi ha creat una sala de reunions improvisada i, des d'aquí, també és on cada dia es preparen els àpats per aquells que s'estan al bloc.

L'edifici es va transferir a la Sareb -l'anomenat "banc dolent"- i avui, quan s'està a punt de complir una setmana de l'ocupació, encara no s'ha presentat denúncia. De moment, cada dia diversos activistes dormen al bloc, en previsió que la policia els pugui venir a desallotjar.

Afuera ha explicat que allò que volen ara com ara és "legalitzar" l'alliberament. Sosté que estan disposats a negociar el pagament d'un lloguer social per als pisos, tot i que també "en funció dels ingressos que tingui cada família". A més, ha afegit que no s'oposen a pagar els serveis (aigua, llum i gas).

"M'agradaria quedar-m'hi"

Un dels que s'hi podria quedar a viure és Mohamadou Bulayi, originari de Gàmbia i que viu a Salt. "Portava dotze anys pagant el pis i, quan no vaig poder, el banc em va fer fora", va explicar. Cada mes, ell amb la seva dona i els quatre fills han de passar amb 350 euros. "M'agradaria quedar-me en algun dels pisos", ha explicat.

Yolanda Garcia, de 34 anys, també viu a Salt i és una de les que també voldria viure al bloc ocupat. "Tinc una hipoteca des de fa nou anys i només cobro 200 euros d'atur, que se m'acabarà ara al maig; no puc pagar i, si pago la factura de la llum, a vegades em quedo sense menjar", ha explicat. I hi ha afegit: "Això que ha fet la PAH m'agrada".

Marta Afuera ha explicat que, en les properes assemblees de la plataforma ja s'engegarà "el procés" per veure qui anirà a viure al bloc. "Del que es tracta és de donar la volta a aquest cementiri de vida, i nosaltres som aquí per fer-ho", ha ressaltat Afuera. I hi ha afegit: "Allò que no es pot permetre és que hi hagi blocs sencers d'habitatges buits quan hi ha gent que ho passa malament per pagar la hipoteca i a qui el banc desnona; això és un delicte".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema