L'Ajuntament de Girona ha començat a col·locar els aparells que han de servir per mesurar les emissions de les antenes de telefonia mòbil que hi ha instal·lades a diferents punts de la ciutat. Aguns d'aquests equips ja s'han situat a la seva ubicació prevista. Es tracta d'un aparell a la torre d'Alfons XII i un altre al Club Tennis Girona de Palau. També s'han posat dos aparells a Montjuïc, molt a prop l'una de l'altra. Una al carrer Montjovi número 2 (a l'edifici) i una altra al carrer Fort Roig número 20 (en un fanal al cantó de la gasolinera). En aquesta zona de Montjuïc hi ha una llarga polèmica per la presència de multitud d'antenes de telefonia.

Els mesuradors són propietat de la Generalitat, que els va adquirir amb el programa de cofinançament Life de la Unió Europea, i els ha cedit al consistori gironí. Fins ara ja n'hi havia tres. La més antiga es va posar l'any 2005 a l'escola Garbí, al carrer Riu Freser. La segona es va col·locar l'any 2008 al carrer Caterina Albert, al barri de la Devesa, on hi ha un edifici molt alt culminat per diferents antenes. La tercera es va posar al cim de la seu de la Generalitat l'any 2010.

Els aparells mesuradors que es posaran en les properes setmanes s'ubicaran a la Rambla Xavier Cugat, número 49 (en un fanal proper a la rotonda), a l'encreuament entre el carrer de la Rutlla i Joan Reglà (en un fanal de la plaça del punt on hi ha els jocs infantils), al Passeig d'Olot 41 (al pavelló de Santa Eugènia), a la cruïlla entre el carrer Albi i el camí vell de Fornells (a l'escola les Alzines), a la Rambla llibertat (a l'oficina de turisme) i al carrer Perill número 3 (a la Torre de l'Aigua del Museu del Cinema). La majoria, doncs, estan en equipaments públics o a prop de centres educatius. Molts, a més, estan col·locats en punts on històricament hi ha hagut polèmica i un fort rebuig a les antenes de telefonia mòbil, com l'existent a la Creu de Palau, a tocar de les Alzines.

A més, la Generalitat ha cedit a l'Ajuntament un equip de mesura portàtil. Aquest es desplaçarà a diferents punts de la ciutat pertal de copsar els nivells d'emissió de les antenes de les companyies telefòniques.

Control recent a Montjuïc

L'aparell mesurador mòbil ja ha fet alguns controls. Per exemple a Montjuïc, davant de TV3, com a la plaça del Vi, a l'Ajuntament de Girona. Tant els de l'equip mòbil com els de les instal·lacions fixes es poden consultar a la web de Governança Radioelèctrica de la Generalitat (http://governancaradioelectrica.gencat.cat). En el cas de Montjuïc, el nivell mitjà mesurat durant sis minuts va ser de 0,47 V/m. Aquesta xifra és seixanta vegades inferior al màxim indicat a la normativa vigent. A la plaça del Vi, la data es va quedar en 0,17 V/m. En aquest cas, el nivell mitjà mesurat va ser de 170 vegades inferior al màxim assenyalat per la normativa actual.