El ple extraordinari d'ahir va servir per declarar la delegada del govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna, persona non grata a Girona. La moció, presentada per la CUP, va rebre el suport de CiU i ICV, el PSC es va abstenir i el PP hi va votar en contra.

La moció recordava les accions de Llanos de Luna contra algunes de les decisions preses per l'Ajuntament, com ara el fet de dur al contenciós administratiu l'acord de ple per a declarar la ciutat territori català, lliure i sobirà o haver dut als tribunals "amb una intencionalitat clarament política" el lloguer de trens per anar a la manifestació independentista de l'11 de setembre. El text també deia que la delegada "ha actuat més com la virreina d'una colònia que no pas com una persona amb una responsabilitat pública que podia col·laborar, contribuir i ajudar els ciutadans de Catalunya".

CiU va justificar el seu suport a la moció tot advertint que era "més pel càrrec que per la persona". Segons el seu portaveu, Carles Ribas, en època de crisi, "la funció de la delegada no ha de ser la de fiscalitzar l'Ajuntament". A més, va assenyalar que, davant les batzegades rebudes per part de l'Estat, "és el moment de dir que ja n'hi ha prou".

També hi va donar suport ICV, qui va assenyalar que Llanos de Luna "ha faltat el respecte" a les institucions catalanes i que calia respondre "perquè si no, acabarien pensant que això és normal". "No hem d'estar tutelats per la supergovernadora", va assenyalar Joan Olóriz.

El PSC, en canvi, va decidir abstenir-se perquè, malgrat no estar d'acord amb la feina que està fent Llanos de Luna, creu que nomenar-la persona "non grata" no és la millor solució, ja que només atia la confrontació. "Fins ara no hi ha hagut cap persona declarada non grata a Girona, i no crec que sigui la decisió que ara cal prendre, perquè només fa que polaritzar posicions", va dir Xavier Amores.

El PP, finalment, hi va votar en contra tot dient que la delegada "és una figura necessària" que fa la seva feina, i va criticar la moció presentada per la CUP: "Faci el que faci la rebutjaran perquè la seva figura no els agrada, perquè és del que vostès consideren el país veí", va indicar Concepció Veray.

El ple, d'altra banda, va rebutjar la moció de l'Ateneu Naturalista per a la municipalització de l'aigua i una moció del PSC per a fer més transparent l'Ajuntament. Tot i això, tant l'equip de govern com la resta de grups municipals es van comprometre a treballar en aquest sentit. En canvi, sí que es va aprovar una moció d'ICV per sol·licitar l'aprovació d'una llei pel mínim vital de les persones.