El defensor de la Ciutadania de Girona, Ramon Llorente, considera que els imports de les sancions de tràfic són "desproporcionats" en relació amb l'actual situació econòmica de la societat. "M'he trobat amb persones que venien amb una multa de 200 euros a qui els serveis socials havien hagut de pagar l'aigua el mes abans", va explicar ahir, durant la presentació de la seva memòria de 2012, segons la qual hi ha hagut un important increment de queixes per multes de trànsit. Segons Llorente, això no vol dir que "tothom pugui aparcar allà on vulgui", però creu que cal tenir en compte que "sancions de 100 o 200 euros poden fer variar molt el pressupost d'una família".

El defensor de la ciutadania va tramitar durant l'any passat un total de 341 expedients (un 15% més que en l'any anterior), mentre que en total va rebre 970 consultes. Una bona part (320) corresponien a serveis socials, ja que, segons Llorente, hi ha molts gironins que ho passen molt malament degut a la manca de treball i als processos d'execucions hipotecàries. "M'ha vingut a veure gent que a l'hivern no podia encendre la calefacció de casa seva, gent que fa anys que no té feina i a qui se li han esgotat tots els subsidis, gent que està desbordada perquè no pot pot pagar els llibres de la mainada i gent que paga el lloguer o la hipotca amb privacions de menjar", va indicar Llorente.

El Defensor considera, i així també ho demanarà a la Defensora del Pueblo, que els serveis socials dels ajuntaments es troben "infradotats", i per això creu que l'Estat hauria de permetre la contractació de personal per a aquesta àrea, tal com es pot fer amb la policia. Llorente també va voler mostrar el seu "respecte, consideració i suport" a la llluita que fan "des de la intempèrie" els membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, i creu que la seva tasca es mereix el reconeixement per part de la societat.

Menys queixes d'oci

D'altra banda, el Defensor va explicar que han disminuït les queixes relacionades amb el món de l'oci, l'urbanisme i la responsabilitat patrimonial.

Pel que fa a les recomanacions al govern local, Llorente reitera que "la manca de celeritat en respondre les recomanacions continua essent una assignatura pendent de l'Ajuntament", i considera que el consistori ha de deixar clar que la Policia té com a funció principal garantir la convivència, per tal d'evitar la "suspicàcia infundada" que els agents estan més per la recaptació que pel servei a la ciutadania. També creu que s'ha de treballar per fer de Girona "un exemple de participació ciutadana i transparència", reordenar i fomentar el transport públic de la ciutat i treballar des de tots els fronts contra l'atur i els desnonaments, a través d'una campanya de sensibilització i amb la promoció de més habitatges socials.