La democràcia tan imperfecta que tenim en aquest país està propiciant que la classe política majoritària -d'una mediocritat proverbial, d'una irrellevància astoradora- es posi sistemàticament i incondicionalment al servei del capital i els seus interessos; que abundin els casos de corrupció política fins al punt de fer la impressió que no queda gent presentable en política; que en contrapartida proliferin moviments populars i populistes d'impacte puntual i efímer.

Això s'ha de dir sempre perquè els contextos ajuden a entendre els textos; i a l'inrevés, és clar. S'entén que la gent desconfiï dels "polítics tradicionals" i cerqui altres vies per canalitzar les seves inquietuds. S'entén -i jo ho subscric amb tot el meu suport- que la PAH ocupi pisos i faci horts en finques bancàries; que els qui tenen clar de saltar-se peatges, ho facin; que els treballadors acomiadats acampats en protesta no se'n moguin fins aconseguir alguna cosa; que els advocats honrats, en defensa del dret a l'habitatge, del dret al treball, moguin cels i terra per interposar recursos contra els bancs; que els professors a les aules expliquin la veritat d'aquesta crisi a l'alumnat; que d'Argentina es reclamin extradicions i inculpacions de militars i polítics espanyols còmplices del genocidi franquista; que la gent de Bàscara, tipa de la presa de pèl de la N-II, talli la carretera fins que els camions fugin de la via... Tot això, i molt més, s'entén i fins i tot s'aplaudeix.

El que és absolutament inacceptable és el feixisme. Sigui del signe que sigui, perquè tan feixista pot ser un partit falangista com un partit d'esquerres nacional i català si parteixen d'una ideologia política l'objectiu de la qual és la instauració d'un règim autoritari, de base corporativista, imperialista, racista, etc. L'atac a seus de partits polítics gironins amb pintades és feixisme. Pintar un bigotet a la regidora socialista, Pia Bosch, i fer una pintada acusant-la d'"espanyola", és feixisme. Assenyalar un polític amb una diana és feixisme i és un delicte terrorista. Escriure "go home" ("Aneu-vos-en!") és pur feixisme.

Les pintades a la seu del PSC són el tercer atac a la democràcia que han perpetrat grups feixistes a Girona. El mes de setembre passat, l'endemà de la diada històrica de Catalunya, l'aparador i la façana de l'Assessoria Palomares del carrer Emili Grahit, propietat del regidor electe de l'Ajuntament de Girona, el Sr. Carles Palomares Safarres, del PPC, van ser objecte de l'atac amb pintura per, presumptament, un grup de feixistes catalans que hi van voler dibuixar la senyera. A meitats de juny de l'any passat, la seu de Ciutadans a Girona al carrer de la Creu va ser objecte d'un atac amb pintura i pintades tipus "Fora enemics del català".

Aquesta vegada, a més, els feixistes han marrat tant l'acció que també han fet pintades al museu dels jueus, cosa que a més del feixisme els posa a prop del nazisme.