Un particular -Gimnàs Girona- reclama 775.738,84 euros a l'Ajuntament per tal de compensar els danys i perjudicis que li han causat les obres del tren d'alta velocitat. Malgrat que la demanda va anar primer dirigida a Adif - el 4 de maig de 2012-, el propietari del gimnàs considera que, si l'ens estatal no paga, se n'haurà de fer responsable l'Ajuntament, ja que "si en el seu moment van ser incapaços de protegir els seus contribuents, hauran de fer-ho ara". Per això, l'administrador del gimnàs ha presentat una demanda de responsabilitat patrimonial al consistori i, si no és acceptada, està disposat a arribar "fins allà on sigui" per aconseguir la compensació.

El Gimnàs Girona es va obrir fa dotze anys, i el seu administrdor, Valentí Parra, es queixa que va fer obres d'ampliació -amb la subseqüent inversió - just abans que comencessin les obres de l'alta velocitat. Per això, denuncia que durant els darrers anys el negoci s'ha vist molt perjudicat per l'arribada de l'alta velocitat, fet que l'ha portat a trobar-se en una situació econòmica molt difícil i que, al seu parer, és plenament atribuïble al TAV. "Ja sé que hi ha crisi, però no tot es pot atribuir a ella", afirma Parra. El gironí calcula que tota la zona de plaça Europa i el parc Central encara estarà un any més en obres, i no està convençut que el seu negoci pugui sobreviure fins llavors.

Per això, Parra ha fet números i exigeix 775.738,84 euros de compensació, tenint en compte les despeses de remodelació de l'establiment i l'IBI que paga. En primera instància, va reclamar la compensació a Adif, i considera que és aquesta l'administració la que hauria de pagar. Davant la manca de resposta, tanmateix, ha decidit presentar ara la mateixa demanda a l'Ajuntament, administració que, al seu parer, s'hauria de responsabilitzar dels danys de forma subsidiària.

En el seu escrit, Parra critica que l'Ajuntament, tot i conèixer la magnitud de les obres i de les conseqüències que comportarien, van permetre que Adif entrés al parc Central i executés "impunement" el projecte, sense tenir en compte la ciutat, els seus habitants i les seves activitats econòmiques. També assenyala que en cap moment es van buscar solucions alternatives, de manera que, al seu parer, hi ha una relació "causa-efecte" entre l'actuació "omissiva i negligent" de l'Ajuntament a l'hora de controlar les obres i els perjudicis econòmics que ha patit el gimnàs. Per tant, l'afectat considera que el consistori "va renunciar o es va inhibir" de la seva obligació de defensar els drets dels veïns, en no haver pactat amb Adif les condicions bàsiques per al desenvolupament dels treballs.