L'aeroport de Girona enceta aquest diumenge la temporada d'estiu oferint 77 rutes, quinze més que l'any passat. Per primer cop l'equipament de Vilobí d'Onyar (Selva) s'enllaçarà amb Bucarest i també es recuperen destins com Oslo o East Midlands (al Regne Unit). El director de l'aeroport, Lluís Sala, explica que l'objectiu que s'han fixat és el de mantenir les xifres de passatgers del 2012. Sala també considera que els futurs creixements han de passar, necessàriament, per països del centre i l'est d'Europa, perquè aquí l'aeroport de Girona té molt terreny per córrer. Sobre la possible recuperació del vol Girona-Madrid, el director assegura que cap companyia s'ha posat en contacte amb ell per operar-lo.

Després d'uns mesos d'hiverns magres, l'aeroport de Girona confia remuntar les xifres de trànsit a partir d'aquest diumenge, moment en què enceta la temporada d'estiu. Des d'ara i fins al darrer cap de setmana d'octubre, des de Vilobí d'Onyar s'oferiran 77 rutes, quinze més que l'any passat.

D'aquestes noves connexions, catorze les operarà l'aerolínia de baix cost Ryanair. L'altra l'oferirà la companyia Wizzair, que aquest 2013, a més de mantenir la ruta a Kiev, per primer cop connectarà l'aeroport amb Romania (oferint quatre freqüències setmanals amb Bucarest).

El director de l'aeroport de Girona assegura que, després d'haver passat un hivern "molt complicat, encaren la temporada d'estiu amb l'objectiu de mantenir les mateixes xifres del 2012, un any que es va tancar amb 2,85 milions de passatgers. "Aleshores, entre els mesos de maig i novembre, el creixement de trànsits va ser continu", ha explicat Lluís Sala.

Lluís Sala explica que, malgrat la crisi econòmica, a Girona hi ha "signes positius". D'entrada, perquè les tres principals companyies que hi operen i que concentren el 96% del trànsit (Ryanair, Transavia i Wizzair) han decidit augmentar "tant rutes com freqüències".

L'aerolínia de baix cost irlandesa, que s'emporta la major part del pastís, aquest estiu del 2013, en comparació amb el passat, passarà d'oferir 58 destins a operar-ne 65 des de Vilobí d'Onyar. Lluís Sala ha destacat que, per exemple, es recuperaran les connexions amb Oslo o East Midlands (al Regne Unit).

Finalment, pel què fa a Transavia, si bé aquesta companyia no incrementa rutes i continua operant les d'Amsterdam i Rotterdam, sí que ofereix més seients (passant de 50.000 a 58.000).

El creixement, pel centre i l'est d'Europa

Lluís Sala també ha avançat que els futurs creixements de l'aeroport de Girona passaran, necessàriament, pels països del centre i l'est d'Europa. "Aquí és on els estudis i perspectives indiquen que el trànsit de passatgers augmentarà", ha concretat el director. En aquest sentit, Sala ha subratllat el fet que, per primer cop, aquest any, el mercat alemany serà el que tindrà més freqüències des de Vilobí d'Onyar (passant per davant dels dos tradicionals, l'anglès i l'italià).

A més, Sala també ha volgut ressaltar que Wizzair és una companyia amb possibilitats de creixement a l'aeroport. "Es tracta d'una aerolínia ja establerta als destins de l'est d'Europa; les possibilitats de creixement en aquesta zona del continent hi són, les operi aquesta companyia o una altra, i des de Girona estem preparats per poder donar resposta a aquesta demanda".

El Prat, parella de ball

El director també ha destacat que la complementarietat amb l'aeroport del Prat és un eix per assegurar futurs creixements a Vilobí d'Onyar. "És la nostra parella de ball, i la complementarietat amb Barcelona els garanteix el futur", ha explicat Lluís Sala. Entre d'altres, perquè el diferencial de taxes entre un i altre aeroport ara s'ha incrementat (al Prat és tres vegades més elevat) i això permetrà atraure companyies.

Per últim, el director de l'aeroport de Girona també s'ha referit a la recuperació del vol Girona-Madrid. Lluís Sala ha admès que l'arribada del TAV pot haver condicionat que, fins ara, no s'hagi recuperat la connexió. "De fet, fins a dia d'avui, no hi ha cap companyia que s'hagi posat en contacte amb mi per tornar a operar el vol", ha dit el director.

Sala, però, també confia que quan la situació econòmica es recuperi i l'activitat remunti, Vilobí es pugui tornar a connectar amb Madrid. "Si es té en compte el temps que triga el tren i el que tarda l'avió, crec que això serà beneficiós per a nosaltres", ha conclòs Lluís Sala.

Aquest 2013, l'inici de la temporada d'estiu a l'aeroport de Girona coincideix de ple amb la Setmana Santa. I la recuperació de l'activitat, si es fa un cop d'ull a les xifres, és notable. El dissabte 30 de març, l'aeroport de Girona operarà 48 rutes i ofertarà 9.072 seients. L'endemà, el primer dia de la temporada d'estiu, ja s'augmentarà fins als 74 destins i s'ofertaran 13.832 seients.