Girona s'ha convertit en la primera ciutat que declara la delegada de l'Estat a Catalunya, María de los Llanos de Luna, persona 'non grata'. Ho ha fet possible una moció presentada per la CUP durant un ple extraordinari, que ha tirat endavant amb els vots de l'equip de govern de CiU i els del grup municipal d'ICV. El text qualifica l'actitud de la delegada com la d'una "virreina d'una colònia" i critica la seva posició "hostil" cap a la ciutat, per haver portat als jutjats la contractació dels trens de l'Onze de Setembre i la declaració de territori lliure i sobirà. "No ho aprovem per caprici", ha subratllat l'alcalde, Carles Puigdemont. El PP ha votat en contra de la moció i el PSC s'ha abstingut.

Girona ha respost amb contundència als atacs jurídics que els hi ha llançat la delegada de l'Estat a Catalunya, María de los Llanos de Luna. Primer va ser amb la presentació del contenciós per haver contractat trens per anar a la manifestació de la Diada. I ara fa poques setmanes, amb un altre recurs, aquest per haver-se declarat territori català lliure i sobirà.

El ple de l'Ajuntament ha declarat persona 'non grata' Llanos de Luna per la seva actitud "hostil" cap al consistori, i també per haver "menyspreat de manera reiterada" els catalans. Ho ha fet possible una moció presentada per la CUP, que assegura que d'ençà que va ser nomenada, la delegada de l'Estat ha actuat més "com la virreina d'una colònia" i s'ha tancat al diàleg.

El regidor de Reagrupament, Carles Bonaventura, que ha defensat la moció davant la resta de grups, ha assegurat que ara, davant "el moment històric" que viu el poble català, "la inutilitat del seu càrrec queda encara més de manifest que mai". Per això, l'escrit també recolza la decisió que va prendre la setmana passada el Parlament, que va demanar a l'executiu espanyol que destituís Llanos de Luna del seu càrrec.

La moció ha rebut de seguida les adhesions de l'equip de govern i dels dos regidors d'ICV. El portaveu de CiU, Carles Ribas, ha criticat que la delegada de l'Estat es dediqui a "fiscalitzar" els acords presos pel consistori, però que en canvi giri l'esquena a altres necessitats i "problemes" de la ciutat (com les necessitats socials sorgides per la crisi o l'estat en què s'ha quedat tota la zona del TAV).

"Dir que ja n'hi ha prou"

"De la mateixa manera que rebem batzegades, ara és moment de fer un pas endavant i dir que ja n'hi ha prou", ha assegurat Carles Ribas. En la mateixa línia també s'ha posicionat el portaveu ecosocialista Joan Olòriz. "Cal tenir respecte per les institucions, i com que no ens el mostra, nosaltres tenim tot el dret a dir que no volem estar tutelats per la supergovernadora", ha subratllat.

Com no podia ser d'altra manera, la moció ha rebut el rebuig frontal del PP. La seva portaveu, Concepció Veray, s'ha mostrat sorpresa que ara es facin "escarafalls" per les decisions de Llanos de Luna, perquè la delegada "fa la seva feina i procura que la legalitat es compleixi". En aquest punt, Veray ha insistit en què la seva figura és "necessària" i ha criticat l'Ajuntament de Girona per haver tibat la corda declarant el municipi territori lliure i sobirà, una decisió que -segons ha dit- "se saltava les normes".

Per la seva banda, el grup del PSC ha condemnat "la dèria" de la delegada de l'Estat per acudir a la fiscalia, dient que això li sembla "impropi del càrrec i fora de lloc". El portaveu socialista, Xavier Amores, ha ressaltat que amb aquesta actitud Llanos de Luna no fa res més que "allunyar-se de la ciutadania".

Ara bé, els socialistes també han demanat a l'alcalde, Carles Puigdemont, que el seu grup no donés suport a la moció. Segons ells, per evitar posar més llenya al foc i alimentar "les idees de la dreta més rància d'Espanya, que s'aprofitarà de la decisió". En aquest sentit, el PSC ha instat l'equip de govern a abstenir-se o bé votar-hi en contra i fer palès el seu enuig cap a la delegada de l'Estat a través d'un acte institucional.

Necessitat de defensar-se

Puigdemont ha intervingut abans de la votació per deixar clara la "necessitat" de defensar-se de Llanos de Luna mitjançant "un acord de ple". Segons l'alcalde, declarar la delegada de l'Estat persona 'non grata' no s'ha fet "per caprici", sinó per deixar clara la postura de l'ajuntament, encara que això no tingui repercussions més enllà del terreny institucional. "Havíem de prendre una decisió, ens hem expressat i defensat des de la serenor amb autoritat", ha conclòs l'alcalde.

La moció ha tirat endavant amb els quinze vots que sumen la CUP, l'equip de govern de CiU i ICV. Els tres regidors del PP hi ha votat en contra i els sis del PSC -Amèlia Barbero no hi era- s'han abstingut.

Durant el ple extraordinari d'aquest vespre, també s'ha presentat l'informe del defensor de la ciutadania de Girona. A més, ha tirat endavant una altra moció -aquesta presentada per ICV- per demanar al Parlament que aprovi una Llei del Mínim Vital Garantit, que asseguri que totes les persones (sobretot, les que es troben en extrema pobresa) tinguin garantides les necessitats bàsiques en els aspectes essencials per a una vida digna.