En només set mesos, la gossa Blanca s'ha convertit en un membre més de la Policia Local de Salt. La integrant de la unitat canina va arribar el 15 d'agost de l'any passat per ajudar a combatre el consum i la venda de droga al municipi, i de moment hi ha col·laborat de manera més que satisfactòria: ha ajudat a detenir quatre persones -dues per delictes contra de la salut pública i dues més per robatori a l'interior de vehicle- i ha localitzat una vintena de paquets amb estupefaents amagats en espais públics. A més, ha jugat un gran paper dissuassiu i preventiu: davant seu, els conductors sotmesos a controls d'alcoholèmia són "més amables" amb els agents i els veïns han assegurat sentir-se més segurs.

Des de la seva arribada, la Blanca ha fet 35 rondes a peu: és a dir, patrullatges per la zona comercial del centre de Salt per tal d'evitar possibles furts, robatoris o consum de drogues, tot donant així més seguretat als veïns. Segons la regidora de Seguretat Ciutadana, Anna Fusté, aquestes rondes han permès localitzar nombroses substàncies estupefaents amagades o abandonades en parcs, papereres, la via pública i portals de comunitats de veïns. En total, s'han trobat fins a 20 paquests de drogues en parcs i dins de papereres: en 14 casos es tractava de marihuana, en quatre era haixix i en dues ocasions es tractava de cocaïna.

La gossa també ha participat en la campanya "Passadissos nets i segurs", per reduir el consum de substàncies estupefaents tant a l'interior com als voltants de les escales controlades. Per exemple, la Blanca va trobar una peça d'haixix de 19,789 grams a l'interior d'una bústia. En aquests moments, assenyala el consistori, molts amagatalls on s'acostumaven a deixar droga ja no s'utilitzen perquè la gossa els detecta.

A banda de localitzar droga, la Blanca també ha contribuït a l'èxit dels controls d'alcoholèmia i seguretat ciutadana. Segons va assenyalar Fusté, la sola presència de l'animal fa que els ocupants dels vehicles siguin "més pacífics i col·laboradors". També s'han fet, d'altra banda, 50 escorcolls a l'interior de vehicles: "D'aquesta manera és més fàcil fer l'escorcoll, perquè la gossa et marca on hi ha la droga i per tant és més ràpid de trobar-la", assenyala Fusté. Alguns dels espais que la Blanca pot inspeccionar amb més eficàcia són, entre altres, la part de sota de la palanca del canvi de marxes, sota la roda de recanvi o l'habitacle del motor, entre altres.

Però una de les grans tasques de la Blanca ha estat la persuassió i dissuassió dels delinqüents. Per exemple, durant la detenció d'un individu, un grup de persones van fer la intenció de llançar-se contra els agents de la policia, però van desistir després que la gossa els ensenyés les dents.

L'inspector de la Policia Local Antoni Marco es mostra molt satisfet amb l'actuació de la Blanca, i ahir va aprofitar el balanç públic de les activitats de l'agent caní per reclamar una ampliació de la unitat canina. L'alcalde, Jaume Torramadé, hi va estar d'acord, en considerar que la Blanca fa una tasca "fonamental".