Un total de 36 reclusos de centres penitenciaris gironins va trobar feina l´any 2012 per mitjà del programa Reincorpora de l´Obra Social "la Caixa", que es desenvolupa arreu de Catalunya amb la col·laboració del Departament de Justícia de la Generalitat. Dels 38 participants que han finalitzat l´itinerari, el 95% ja ha aconseguit la inserció laboral, un percentatge especialment destacable en el moment actual, ja que la població reclusa és un dels col·lectius amb més dificultats per accedir al món laboral.

Els participants van iniciar el seu itinerari amb cursos de formació en oficis i, posteriorment, van prestar un servei solidari vinculat a la formació. Les entitats socials Fundació Plataforma Educativa, Oscobe i CáritasGirona són les encarregades de desenvolupar el projecte a la província.

Els itineraris d´inserció sociolaboral promoguts per Reincorpora tenen una durada de sis mesos i es divideixen en tres fases:

Cursos de formació en oficis (que inclouen pràctiques laborals).

Serveis solidaris vinculats a la formació i adreçats a donar resposta a necessitats socials específiques (atenció i acompanyament de gent gran, tallers d´alimentació saludable per a infants i adolescents, i reforestació de boscos, per esmentar-ne tres exemples).

Derivació a Incorpora, el programa d´integració laboral de l´Obra Social "la Caixa", amb l´objectiu d´obtenir un lloc de treball.

Atenció integral

A partir d´un plantejament pioner en l´àmbit penitenciari, i amb la intenció d´oferir una atenció integral, Reincorpora es basa en el concepte d´aprenentatge-servei, una proposta educativa que combina intencionalitat pedagògica i utilitat social. En aquest cas, s´aplica a un itinerari d´inserció que uneix la formació en oficis, les actuacions de servei a la societat i la integració laboral.

La col·laboració amb entitats socials especialitzades en l´atenció a aquest col·lectiu que pertanyen al Grup Incorpora Girona permet oferir uns itineraris d´inserció sociolaboral personalitzats i, per tant, adaptats a les necessitats específiques de cada participant. L´entitat s´encarrega d´acompanyar l´intern durant tot el procés.

Serveis solidaris

Una de les pedres angulars de Reincorpora és la participació dels interns en serveis solidaris a la comunitat adreçats a donar resposta a les necessitats de l´entorn més immediat. D´aquesta manera, el programa fomenta competències, habilitats i valors, alhora que promou la participació social i el compromís cívic.

Els serveis solidaris a la comunitat impulsats per Reincorpora s´adrecen a un ampli ventall de col·lectius: gent gran, joves en situació de vulnerabilitat (per exemple, tutelats per l´Administració), estudiants, persones amb discapacitat i immigrants, en plena consonància amb els principis d´actuació de l´Obra Social "la Caixa". Concretament, es centren a donar resposta a necessitats socials específiques (atenció i acompanyament de gent gran, tallers d´alimentació saludables per a infants i adolescents, i reforestació de boscos, per esmentar-ne tres exemples).

La col·laboració del Departament de Justícia, el seu Centre d´Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), els centres penitenciaris, els centres de formació i les entitats socials vinculades a Incorpora, el programa d´integració sociolaboral de l´Obra Social "la Caixa", permet sumar esforços per integrar socialment i laboralment la població reclusa.