"L'Ajuntament de Girona ha portat de forma molt gelosa la seva negociació amb la part privada, igual que ja va fer l'any 1998. Finalment, van arribar a uns acords que ens han traslladat a nosaltres quan ja estaven pràcticament tancats". Així va descriure ahir l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé (CiU), el procés seguit per l'Ajuntament de Girona per a negociar la pròrroga per a vuit anys més de la gestió de l'aigua per part de l'empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter. El 80% de l'empresa és de capital privat, mentre que el 20% restant se'l reparteixen els ajuntaments de Girona (70%), Salt (20%) i Sarrià (10%).

Segons Torramadé, el soci majoritari de la part pública -és a dir, l'Ajuntament de Girona- no ha informat prou Salt sobre l'evolució de les negociacions per a aquesta pròrroga, i així ho ha fet saber al batlle gironí, Carles Puigdemont (CiU). Això no vol dir, tanmateix, que l'alcalde saltenc no estigui d'acord amb la pròrroga, sinó tot al contrari: "Malgrat que no estic content amb com s'ha dut el pocés, crec que la solució ha estat la més satisfactòria possible", va assenyalar durant el ple d'ahir. Torramadé creu que algunes de les clàusules introduïdes, com ara les limitacions en la retribució dels socis privats o el fet que la tarifa no es pugui augmentar més que l'IPC, seran positives per a la gestió. A més, també aplaudeix el fet que el sector públic pugui tenir més informació i control sobre les gestions de l'empresa.

Independents per Salt (IPS), en canvi, van mostrar una visió totalment contrària, tot lamentant la manca d'informació que hi ha hagut per part dels socis privats i el fet que, en alguns moments, aquests hagin prioritzat el seu benefici en lloc del de la ciutadania. El seu portaveu, Ferran Burch, va criticar també la pressa amb què se'ls havia fet arribar la informació, tot i que Torramadé va assegurar que havia estat la mateixa pressa amb què s'havia trobat l'equip de govern.

Municipalització o concessió

Des del PSC, Iolanda Pineda va considerar que l'empresa mixta ha estat una bona fórmula "durant un temps", però que s'hauria d'estudiar la municipalització del servei o bé atorgar-ne la concessió. Pineda va considerar desafortunada la decisió d'incloure "clàusules de desconfiança" en una empresa mixta de la qual formen part els mateixos ajuntaments, en considerar que aquesta ja hauria de ser implícita.

Finalment, la pròrroga de la gestió de l'aigua potable es va aprovar amb els vots a favor de CiU, PP i dos regidors no adscrits, l'abstenció del PSC i els vots en contra de PxC i IPS.