Il·lusió i optimisme. Aquests són els sentiments que es respiren entre els membres de la PAH de Girona que, des d'aquest divendres passat, ocupen un bloc de pisos a Salt. Durant aquest temps, la trentena d'activistes que han anat passant la nit a l'edifici s'han organitzat, han creat un hort urbà i tenen previst realitzar un taller de creació de mobles amb palets de fusta amb l'ajuda desinteressada d'un arquitecte de Blanes. De moment, la PAH ha ocupat dos dels quinze pisos que hi ha al bloc però tenen previst que ben aviat s'hi instal·lin una quinzena de famílies necessitades. "Estem contents i orgullosos, ja és la nostra llar", ha assegurat la portaveu de la PAH de Girona, Marta Afuera.

Aquest diumenge és el tercer dia consecutiu que els membres de la PAH de Girona ocupen un bloc de pisos situat al costat de l'Hospital Santa Caterina de Salt. Tant la nit de divendres a dissabte com aquesta passada matinada, els membres de l'associació han fet torns per vigilar que la Policia Local de Salt o els Mossos d'Esquadra no s'acostessin a l'edifici. I és que, de moment, els activistes poden respirar tranquils perquè el banc Marenostrum, propietari de l'edifici, encara no ha interposat una denúncia. "Si no hi ha cap demanda és poc probable que hi hagi una intervenció policial", ha assenyalat Afuera.

Tot i la incertesa i la preocupació sobre el futur, els membres de la PAH de Girona es mostren "il·lusionats i optimistes" perquè ja han pogut organitzar-se, restablir les comissions de treball, fer assemblees i han començat a conrear escaroles, enciams, patates i faves en el seu hort urbà. "Ahir vam fer molta feina i aquest diumenge fem tasques d'organització, realitzarem una arrossada popular festiva i continuarem treballant", ha assenyalat la portaveu de l'associació gironina. En principi, el solar del costat de l'edifici ocupat també servirà com un lloc de trobada on poder fer assemblees i reunions de la PAH de Girona.

Crearan mobles amb palets de fusta

De moment, els membres de l'entitat ja han ocupat dos dels quinze pisos que hi ha al bloc i disposen de llum, aigua i electricitat. Tot i que els habitatges tenen alguns electrodomèstics, estan totalment buits pel que fa a mobles i aconseguir emplenar-los per millorar la comoditat de les famílies necessitades que els ocuparan és un dels objectius prioritaris que s'han marcat els activistes. "Començarem un taller de creació de mobles com taules, cadires i sofàs amb palets de fusta i amb l'ajuda d'un arquitecte de Blanes que col·labora de forma desinteressada", ha explicat Afuera. Fins aquest diumenge, els membres han hagut d'espavilar-se amb mantes, màrfegues o sacs d'anar a dormir per poder passar la nit o acomodar-se.

La portaveu ha detallat que esperen consolidar l'ocupació perquè les famílies que pateixein situacions d'emergència puguin accedir-hi. "Ens organitzarem de forma comunitària, com si fossin una assemblea perquè el projecte no només es tracta de recuperar els immobles sinó crear una col·lectivitat defugint del individualisme i aprendre a treballar en comunitat", ha assegurat.

Des de la PAH de Girona asseguren que han rebut moltes mostres de suport d'entitats, associacions, sindicats i partits d'arreu de les comarques gironines. "L'acció ha despertat la simpatia de tothom, rebem multitud de correus i estem orgullosos del treball que fem perquè és important per la societat, cal que tothom s'animi i per això tenim tanes ganes de consolidar-ho", ha ressaltat.

Tot i que encara es desconeix quins seran els escollits que podran ocupar aquest bloc de pisos, des de l'associació asseguren que es tractarà de persones que necessiten urgentment un pis perquè han estat desnonades, viuen un procés d'execució hipotecària o els han fet fora del seu immoble de lloguer perquè no podien assumir el cost. "Cada cop ens trobem amb més gent que no pot pagar el seu lloguer i preveiem que augmenti el nombre d'afectats per aquesta situació", ha augurat Afuera.

"Els pisos estan en bones condicions i els cuidarem al màxim perquè ja són la nostra llarg", ha assegurat la portaveu. Un sentiment que compartien tots els membres que aquest diumenge s'han apropat fins aquest punt per donar un cop de mà.