Els veïns de Girona podran conèixer l'estat d'execució dels pressupostos municipals d'enguany en els propers dies. El consistori ha tirat endavant aquesta idea per ser més transparents i facilitar la informació als ciutadans. De moment, es poden veure els comptes de l'any passat a la web municipal amb uns gràfics il·lustratius classificats per colors i que mostren, dividits per mesos i àrees, els diferents capítols de despeses de personal, béns, serveis i inversions. D'altra banda, l'Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) ha tancat el pressupost del 2012 amb 997.390 euros de superàvit i ara té un romanent disponible de més de 2 MEUR.

Facilitar l'accés públic dels comptes municipals. Aquest és principal objectiu que busca l'Ajuntament de Girona i, per aquest motiu, els veïns podran conèixer properament l'estat d'execució del pressupost de despeses per mesos i àrees. De moment, només es pot veure el desenvolupament de l'execució dels comptes del 2012 però, en els propers dies, ja s'hi publicarà el pressupost d'aquest any aprovat en el ple municipal del passat 11 de març. Aquesta informació és el primer pas en el full de ruta del projecte 'Govern Obert'.

Els veïns poden conèixer aquestes dades accedint a la pàgina web del consistori i mitjançant uns gràfics il·lustratius que mostren els diners executats. Les despeses estan classificades per colors i fan referència als diferents capítols de despeses com són la vessant de personal, béns, serveis i inversions.

La iniciativa compta amb una pestanya d'ajuda en la qual es detalla tota la informació per entendre el funcionament complet del pressupost. El consistori ha explicat que els veïns podran veure que el pressupost del 2012 no s'ha executat totalment. Des de l'Ajuntament de Girona afirmen que es tracta d'unes despeses s'han de pagar a tercers i les "certificacions o factures no rebudes o validades consten com a despeses no executades". "És una informació que, per responsabilitat democràtica, havíem de fer més accessible i entenedora als gironins", ha assenyalat el batlle, Carles Puigdemont.

L'alcalde ha destacat que aquesta iniciativa és una mostra de la voluntat de buscar "la màxima transparència i retre comptes de l'activitat als ciutadans". En principi, el consistori té previst tirar endavant el projecte 'Govern Obert' i es permetrà descarregar una sèrie d'eines i indicadors demogràfics i econòmics de la ciutat i conèixer l'estat d'execució del Pla de Govern municipal 2011-2015.