La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona va intentar -sense èxit- aturar la subhasta d'un pis als Jutjats de Girona l'endemà de la sentència del Tribunal Justícia de la UE que assenyala que la legislació espanyola sobre desnonaments és abusiva. La PAH va voler fer pressió i es van viure moments de tensió quan una desena de membres va entrar a la sala de vistes per intentar aturar la subhasta. Els Mossos van intervenir per fer-los sortir i es va muntar un dispositiu de vigilància a l'edifici.

Mohammed Tanja té 30 anys i dos fills petits de tres i cinc anys. La seva dona té una incapacitat que no li permet treballar i ell fa un temps que està a l'atur. Va comprar un pis a Salt, per 125.000 euros ara fa deu anys i fa un any i sis mesos que ha deixat de pagar els 600 euros mensuals. Deu 123.000 euros a l'entitat bancària. Ahir al matí l'havien citat perquè es feia la subhasta del seu pis, que finalment s'ha quedat la mateixa entitat pel 60% del valor de l'immoble.

Membres de la PAH van acompanyar Tanja als jutjats i van entrar sense autorització a la sala de vistes del jutjat de primera instància número 5 amb la intenció d'aturar la subhasta per la força. La seva irrupció va provocar que els funcionaris i el secretari judicial alertessin els Mossos, que es van personar a la sala i van fer sortir els membres de la PAH, tot i que la portaveu, Marta Afuera, s'hi va quedar. Arran dels fets, es va muntar un dispositiu a dins com fora de l'edifici i dos agents van estar quedar-se custodiant la porta de la sala de vistes.

La subhasta es va celebrar sense l'advocat d'ofici de l'afectat.De fet, el jutge degà de Girona, Hugo Novales, va admetre que difícilment es podia aturar una subhasta i que els advocats no tenen per què ser-hi presents. La plataforma interpreta que després de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE -que assenyala que la legislació espanyola sobre desnonaments és abusiva-, els jutges tenen marge per poder aturar els procediments hipotecaris. Aquesta interpretació dista però de la que fa el jutge degà de Girona, Hugo Novales.

"Segons la meva interpretació, els jutges no poden actuar d'ofici i ha de ser l'advocat del deutor qui ho demani", va manifestar Novales. Una de les fórmules que va explicar passa perquè l'advocat presenti una demanda civil sol·licitant que s'aturi el procediment i justifiqui que en el contracte d'hipoteca hi havia clàusules abusives. Ara bé, Novales també va puntualitzar que aquesta demanda està gravada amb una taxa judicial (300 euros més el 0,5% del valor de la hipoteca) i, si l'afectat no té justícia gratuïta, haurà de posar-ho de la seva butxaca.que no es va presentar a la vista i no va presentar cap escrit demanat que el procediment s'aturés.

Novales va destacar que amb la sentència de la Unió Europea (UE) ara els advocats tenen un argument de defensa que els permet sol·licitar que s'aturi el procediment. "Fins ara no teníem marge de maniobra i ara, amb la sentència, sí que se'ns ha obert una possibilitat", va justificar.