El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, ha assegurat que el català es mantindrà com a llengua d'ús preferent malgrat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que anul·la aquesta consideració. Segons Giraut, la corporació es dóna per "assabentada" però "no acatarà" la sentència fins que aquesta sigui ferma. Per això, els serveis jurídics estudien totes les vies possibles de recurs. "No serem rebels a les lleis però esgotarem totes les vies per retardar la possible aplicació de la sentència", ha manifestat, en presència dels portaveus d'ERC i el PSC. Giraut ha defensat que a la Diputació "sempre ha estat respectuosa amb l'ús de qualsevol llengua".

La sentència del TSJC anul·la alguns articles del reglament d'ús del català de la Diputació de Girona. El tribunal ha estimat parcialment un recurs presentat per Convivència Cívica Catalana i ha decidit anul·lar que el català sigui llengua "preferent" en aquesta administració. No obstant això, el president de la corporació, Joan Giraut, ha manifestat aquest dijous que pensen seguir usant el reglament com fins ara.

Els tres grups de la Diputació (CiU, PSC i ERC) han fet una declaració institucional conjunta on mostren el seu "desacord" amb la decisió del tribunal perquè consideren que el català és la llengua d'ús habitual. En la declaració, també anuncien que presentaran recurs a la decisió del tribunal i defensen que la corporació "sempre ha estat respectuosa amb l'ús vehicular de qualsevol llengua".

Després d'estudiar la sentència, Giraut ha assegurat que només tenen un dubte si es dóna el cas que un ciutadà s'adreça per escrit i en castellà a la Diputació. Fins ara, si el ciutadà no ho demana expressament, se'l contestava en català. "Ara els serveis jurídics han d'acabar d'estudiar si se l'hauria de respondre en castellà o en català", ha reconegut Giraut. D'altra banda, ha assenyalat que les relacions amb la resta d'administracions es continuaran fent en català, a excepció amb l'Estat, a qui la Diputació ja s'adreça habitualment en castellà.

Més enllà d'aquest punt, el president de la Diputació ha declarat que es donen per "assabentats" però que no acaten la sentència i esgotaran totes les vies per recórrer-la. "No serem rebels a les lleis però esgotarem totes les vies per retardar la possible aplicació de la sentència", ha manifestat.