Una vintena d'entitats ecologistes i centres de submarinisme han fet front comú contra els dos projectes de prospecció d'hidrocarburs que afecten la costa catalana. Agrupats sota la plataforma 'Aturem les prospeccions', aquest matí han presentat al·legacions a la Subdelegació de l'Estat a Girona reclamant que s'aturin les dues sol·licituds, impulsades per les empreses Seabird Exploration i Capricorn Spain Limited. Sostenen que les prospeccions de gas i petroli, que es volen fer mitjançant anàlisis sísmics, afectaran "greument" l'ecosistema (sobretot, les poblacions de cetacis) i que superen -i de molt- la superfície màxima d'exploració fixada per llei, que és de 100.000 hectàrees.

Les dues sol·licituds per investigar la presència d'hidrocarburs -gas i petroli- abasten una extensa àrea, que s'enfila fins al Golf de Lleó i baixa cap a Menorca i les Balears. A Catalunya, en queda afectat pràcticament tot el litoral, des del Cap de Creus fins ben bé el delta de l'Ebre (tot i que, en aquest darrer cas, les zones on es proposen fer les prospeccions queden més mar endins).

Els dos projectes tenen zones d'investigació que s'encavalquen les unes amb les altres. El que es troba en una fase més inicial és el que ha presentat l'empresa Capricorn Spain Limited. Abasta 1,15 milions d'hectàrees i, per fer-se'n una idea, hi ha zones que es troben a molt poca distància del litoral de la Costa Brava (dotze milles del cap de Begur, 19 de Platja d'Aro o 20 de Sant Feliu de Guíxols).

Pel que fa a la segona sol·licitud, aquesta ja ha superat el tràmit inicial i, a hores d'ara, ja s'ha tret a exposició pública l'estudi d'impacte ambiental. Aquest projecte abasta 3,7 milions d'hectàrees, que comprenen uns 6.000 quilòmetres lineals. La zona d'estudi agafa tota la franja marítima del país, entra en aigües franceses i, pel sud, arriba fins a Menorca. L'impulsa l'empresa Seabird Exploration FZLCC.

La plataforma 'Aturem les prospeccions', que integren una vintena d'entitats ecologistes, centres de submarinisme i la confraria de pescadors del Port de la Selva (Alt Empordà) ha presentat al·legacions a cadascun dels dos projectes. Als escrits, reclamen a l'Estat que en tiri enrere tant l'un com l'altre, perquè les prospeccions comprometran seriosament les espècies marines i, a més, contravenen la Llei estatal d'hidrocarburs (que, com a màxim, fixa en 100.000 hectàrees les zones d'estudi).

La intenció de les dues empreses és, en una primera fase, fer anàlisis sísmics al subsòl marí. Es porten a terme des d'un vaixell amb l'objectiu de detectar la presència de formacions rocalloses que poden contenir bosses de gas o petroli.

Conseqüències cinc anys després

La portaveu de la plataforma, Gemma González, ja ha advertit que només aquests anàlisis ja comprometen seriosament l'ecosistema. "Hi ha zones de França on se n'han portat a terme i, cinc anys després, encara en pateixen les conseqüències", ha explicat la portaveu. Entre d'altres, les ones que emeten els vaixells afecten els cetacis i també provoquen que els bancs de pesca fugin d'aquestes zones.

A més, les al·legacions també recullen que les prospeccions afectaran "conques marines d'excepcional valor", com ara el canó del Cap de Creus. Una zona que, precisament, l'Estat vol convertir en reserva.

La plataforma 'Aturem les prospeccions' assegura que, a partir d'ara, buscaran el suport de les confraries de pescadors i també el dels ajuntaments (de fet, alguns ja han aprovat mocions en contra de les prospeccions). A més, han obert una recollida de signatures al portal Change.org, que ja compta amb unes 1.800 adhesions.