El ple de la Diputació de Girona ha aprovat per majoria absoluta adherir-se a l'Associació de Municipis per la Independència. CiU i ERC han votat a favor de l'acord i el PSC s'ha abstingut. Aquesta és la segona vegada que el ple votava l'acord, ja que el febrer del 2012 ERC va proposar l'adhesió però no va aconseguir els suports necessaris per aprovar-la. El ple també ha aprovat per unanimitat una moció de rebuig a l'avantprojecte de llei del govern espanyol per reformar l'administració local. Jaume Torramadé ha ocupat el seu seient com a diputat per primer cop després de presentar la renúncia com a president de la corporació el mes de gener.

El ple d'aquest dimarts ha aprovat l'adhesió de la Diputació de Girona a l'Associació de Municipis per la Independència. Aquesta és la segona vegada que el plenari vota l'acord, ja que el febrer dels 2012 - a instàncies d'ERC- també es va proposar l'adhesió. Llavors la proposta va rebre els vots a favor d'ERC i la meitat dels diputats de CiU. L'altra meitat del grup nacionalista i els diputats socialistes es van abstenir. Aquest acord, segons marca la llei, requereix de majoria absoluta i en aquella ocasió no es va aconseguir.

Un any més tard i després d'unes eleccions al Parlament, el panorama dins el ple ha canviat. Ara, la moció per adherir-se a l'AMI l'han presentat conjuntament CiU i ERC i només ha rebut les abstencions dels sis diputats socialistes. Des del PSC, Pia Bosch ha refermat que el seu grup es manté en l'abstenció perquè considera que no s'oposen al debat que proposa l'AMI sobre el futur de Catalunya però ha assegurat que no poden donar suport a un acord perquè no tots els municipis gironins s'han adherit a l'AMI. A més, ha apuntat que el debat independentista s'ha de fer en el sí del Parlament. També ha criticat que l'adhesió costi a les arques de la Diputació 8.000 euros l'any.

Per part d'ERC, el portaveu Lluís Saïs ha recordat que la gran majoria dels consistoris gironins han aprovat acords per sumar-se a l'AMI. Segons dades aportades per Saïs, 185 dels 221 municipis han aprovat l'adhesió a l'associació, així com tots els consells comarcals. A més, ha recordat que al Gironès, al Pla de l'Estany i al Ripollès tots els pobles formen part de l'AMI.

El portaveu de CiU a la Diputació, Albert Piñeira, ha defensat el vot positiu dels diputats nacionalistes pel "convenciment d'estar al costat del posicionament de la majoria dels pobles gironins".

D'altra banda, el ple també ha aprovat per unanimitat una moció conjunta de tots els grups de rebuig a la reforma de l'administració local que planteja el govern espanyol per considerar que "representa un atac sense precedents contra l'autonomia local i el camí cap a la privatització dels serveis públics".

El retorn de Torramadé

Jaume Torramadé va renunciar a la presidència de la Diputació de Girona el passat mes de gener, a causa de les pressions polítiques pel cas de les denúncies creuades amb l'assessora d'Unió Minerva Amador. Després de presentar la renúncia -que el va fer plegar de la presidència però no de diputat- no havia participat en cap sessió, ni tan sols al ple extraordinari de presa de possessió del seu substitut, l'alcalde de Castell-Platja d'Aro, Joan Giraut.

Aquest dimarts, i quan ple era a punt de començar, Torramadé ha entrat a la sala i ha fet una encaixada de mans amb el nou president abans d'ocupar el seu seient, aquest cop no el de president sinó el de diputat del grup de CiU.

L'acomiadament de Manel Serra

Al final del ple, la diputada socialista Pia Bosch ha demanat explicacions al govern sobre la sentència que obliga a pagar una indemnització de més de 300.000 euros a l'exgerent del Consorci de la Costa Brava, Manel Serra, que va ser acomiadat de manera improcedent.

Amb l'entrada del nou equip de govern de CiU a la Diputació, Serra -que ocupava el càrrec des del 1983- va ser acomiadat i va portar el cas als tribunals per considerar que no se l'havia indemnitzat correctament. CiU argumentava que ocupava un càrrec de confiança i que, per tant, podien rescindir-li el contracte. Finalment, però, el TSJC ha confirmat la sentència que declara improcedent l'acomiadament de Serra per entendre que l'exgerent era un treballador i no un càrrec de confiança.

El president de la Diputació, Joan Giraut, ha reconegut que els diners per indemnitzar Serra hauran de sortir d'un fons de contingència que té el propi Consorci, format pels ajuntaments de la Costa Brava i la Diputació de Girona. Giraut ha dit que durant el litigi, el Consorci podria haver readmès Serra i evitar així haver-li de pagar l'elevada indemnització. Ara bé, també ha reconegut que van considerar que la seva readmissió "no portaria a un bon ambient de treball" i van assumir el cost de la indemnització.

Giraut ha justificat que des de la sortida de Serra la plaça de gerent no l'ocupa cap nou càrrec sinó que l'ha amortitzat personal interí i, per tant, hi ha un estalvi important perquè no s'ha de pagar sou de gerent a ningú. Amb el temps, això compensarà, segons Giraut, la indemnització que ara han de pagar a l'exgerent del consorci.