L'Ajuntament de Girona ha recuperat la central hidroelèctrica del Molí, situada al carrer Santa Clara. Amb la posada en funcionament d'aquesta centrales preveu un estalvi econòmic anual d'un 24.000 euros i un estalvi en emissions de CO2 d'unes 67 tones. La central està actualment en període de proves per detectar possibles necessitats de millora.

La Central del Molí, que va començar a funcionar a finals del segle XIX, es va parar l'any 1973 i no es va tornar a posar en marxa fins a l'any 1987, després d'una reforma important del sistema de regulació i control. Va estar en funcionament fins a l'any 2007.

"A banda de l'estalvi econòmic que suposarà la reobertura de la Central del Molí, és important recuperar-la pel valor patrimonial que representa per a la ciutat. És rellevant pel que significa de coneixement de la ciutat i de foment de la sensibilització envers l'estalvi energètic per als escolars", va ?subratllar el regidor de Sostenibilitat, Jordi Fàbrega.

Actualment, La Caseta de la Devesa ofereix un recurs educatiu de visita a la Central del Molí, que enguany han sol·licitat 642 escolars de la ciutat de Girona. A través de La Caseta també es pot demanar fer una visita concertada a l'equipament.

La turbina té una potència de 150 kW, però amb el cabal actual de la séquia Monar només s'arriben a produir fins a 35 kW. Els valors habituals estan al voltant dels 20 kW. L'energia produïda per aquesta central es destina prioritàriament a autoconsum, ja que alimenta part de l'edifici de l'Ajuntament i del Mercat del Lleó durant el dia i l'enllumenat dels carrers del Barri Vell durant la nit. L'excedent es ven a la companyia, tot i que és molt petit ja que només n'hi ha en horari diürn de cap de setmana, quan la demanda dels edificis és inferior a la capacitat de producció de la central.

El regidor de Sostenibilitat i Participació Ciutadana va afegir també que "amb aquesta recuperació s'amplia el ventall d'instal·lacions d'energies renovables a la ciutat. L'energia hidroelèctrica de la Central del Molí s'afegeix a les instal·lacions d'energia solar tèrmica i fotovoltaica, d'energia geotèrmica i de biomassa de la ciutat".

La recuperació de la central està inclosa dins el Pla d'Acció d'Energia Sostenible i dins el Pla de Mandat de l'equip de govern municipal.