El jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona ha condemanat l'Ajuntament de Girona a pagar uns 130.000 euros corresponents al retorn d'un impost d'obres en un conflicte que arrenca l'any 2005. En concret, segons va explicar la regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, durant el ple d'ahir la nit, la sentència mana al consistori a retornar l'impor tde l'ICIO a l'empresa Xalets de Palau SL que va pagar per la construcció d'un edifici plurifamiliar que no es va acabar aixecant.

La disputa que el jutjat ha hagut de resoldre respon al termini que s'havia fixat per poder reclamar el retorn dels diners de l'impost tenint en compte que les obres no es van executar: si correspon a quatre anys després del moment d'abonament de l'ICIO (com diu l'Ajuntament) o quan va caducar la llicència d'obres (com defensa l'empresa).

De moment, l'Ajuntament de Girona ha presentat un recurs d'apel·lació per evitar el pagament de l'impost que, l'any 2005 era de 103.026 euros, però al qual s'hi ha de sumar els interessos legalment establerts i que són de prop de 30.000 euros. Ara mateix, mentre no es resol aquest recurs, el consistori estudia si espera la resolució o si paga l'import actual de manera provisional per evitar que la suma vagi creixent mentre no hi ha una decisió definitiva.

Contractes directes

La sentència no va ser l'únic punt del ple en què es va parlar de quantitats econòmiques. La contractació de dues auditories per estudiar contractes en Patrimoni i en Contractació de l'anterior govern tripartit, va generar queixes de tota l'oposició. El PSC, en boca d'Amèlia Barbero i de Pia Bosch, va lamentar que l'equip de govern no hagués fet un concurs públic per uns contractes que sumats arriben a 35.000 euros i que ni tan sols s'hagués demanat pressupost a altres empreses. "Fa la sensació que han volgut afavorir la contractació directa" va dir Barbero.

La regidora socialista va posar l'accent que no hi havia cap irregularitat i només algunes coses a millorar però que els informes semblava que volien posar l'accent en presumptes "riscos" en temes patrimonials. "Per què han escollit aquestes consultories i no unes altres?", va preguntar la portaveu del grup municipal del PSC, PiaBosch. Bosch també va recordar que l'Ajuntament es podria haver estalviat aquests diners, demanant que els estudis els fessin els propis tècnics municipals.

Per ICV-EUiA, el seu portaveu Joan Olòriz, va demanar una Junta de Portaveus extraordinària on s'expliquin bé aquestes auditories perquè hi havia informacions molt genèriques i també de contradictòries. A aquesta petició s'hi van sumar el PP, així com la CUP, que també va trobar exagerada la quantitat econòmica destinada. L'alcalde, Carles Puigdemont, va prometre una comissió d'Hisenda ?extraordinària per explicar les auditories.