Finalment els pressupostos de Girona per aquest 2013 podran tirar endavant. El PSC va anunciar que s'abstindrà en la votació dels comptes, un gest que permetrà a CiU poder-los tirar endavant durant el ple de demà i evitar la qüestió de confiança anunciada per l'alcalde, Carles Puigdemont. La decisió es va prendre després d'una reunió que el PSC va mantenir ahir amb membres de l'equip de govern en la qual els socialistes van acceptar renunciar al seu vot negatiu i donar llum verd als comptes a canvi d'un paquet de modificacions respecte als pressupostos inicials.

Les propostes que va aconseguir introduir el PSC estan centrades principalment en plans d'ocupació juvenil i contra la pobresa i exclusió social. Inicialment el grup socialista preveia al·legacions que pujaven a 1,2 milions d'euros, però finalment van aconseguir esgarrapar 500.000 euros, dels quals 300.000 es destinaran a polítiques d'ocupació i 200.o00 a un pla per fomentar l'ocupació juvenil.

Segons la regidora d'Hisenda, Maria Àngels Plana (CiU), aquest mig milió d'euros s'ha hagut de treure d'uns romanents que l'Ajuntament disposava per iniciar diferents plans. "Vam oferir al PSC la capacitat de decidir on havien d'anar aquests 500.000 euros com a part del tracte per tirar endavant els pressupostos". Plana es va mostrar "contenta" per haver arribat a un acord i va ressaltar que la gran dificultat ha estat "aconseguir que debatéssim aquests pressupostos", però que un cop les dues formacions s'han assegut, "hem vist que teniem molts punts en comú i la negociació no ha portat problemes".

La portaveu del PSC a l'Ajuntament, Pia Bosch, va justificar el canvi de vot afirmant que "tot i que no són els nostres pressupostos, aquests són millors que els presentats per CiU inicialment". Segons Bosch, la posició de diàleg del seu grup mantinguda amb el Govern municipal s'ha fet en benefici de la ciutat i "per evitar una qüestió de confiança que hauria portat a uns pressupostos pitjors i després d'un mes de paràlisi".

Transparència i llums de Nadal

La portaveu socialista va detallar que els canvis en el pressupost també inclouen un pla de xoc contra la pobresa infantil, un altre contra l'exclusió social (de 82.000 euros) i una partida de 30.000 euros de millora pels barris, diners que inicialment estaven destinats a despeses de comunicació de l'Ajuntament. Segons Bosch, "sorprenentment aquest ha estat un dels punts més difícils de debatre de tot el plec de mesures".

El PSC i CiU també van arribar a acords en mesures de transparència tals com la presentació del pressupost al consell econòmic social o més restriccions a l'hora d'encarregar informes a empreses externes en lloc de fer-ho als tècnics de l'Ajutament. A banda d'això, el pressupost inclourà compromisos per CiU de mantenir els diners destinats a impulsar el projecte de la Casa Pastors (anterior Audiència) i l'antic cinema Modern. A més, la despesa en lllums de Nadal es veurà reduïda en un terç, de manera que aquest 2013 com a màxim el consistori podrà gastar-s'hi 100.000 euros.

L'acord entre els dos principals grups evitarà una situació ?estrambòtica a l'Ajuntament de Girona: El no del PSC, sumat al no de PP i CUP i l'abstenció d'ICV hauria suposat que els pressupostos de CiU i la qüestió de confiança de Puigdemont no prosperessin, però tampoc hauria estat possible moció de censura posterior, ja que la CUP es tanca en banda amb qualssevol pacte amb els populars. El PSC afirmava ahir que havia actuat amb responsabilitat i confiança, però va enviar un ultimàtum a l'executiu de Puigdemont. "És l'última vegada que treballem contra rellotge i sota pressió. No ens agrada decidir les coses així i no volem motius per posar en risc l'estabilitat del Govern. Estarem molt atents al compliment dels pactes aconseguits en aquest pressupost", va advertir Pia Bosch.