L'exalcalde de Girona Joaquim Nadal considera que la decisió de Carles Puigdemont (CiU) de presentar al ple una qüestió de confiança per aprovar el pressupost del 2013 és una "mala opció". L'exbatlle creu que hi ha elements que farien possible el pacte de CiU amb més grups de l'oposició si estigués disposada a acceptar algunes de les al·legacions. Nadal creu que el "gest de força" de Puigdemont expressa la "feblesa" d'un govern en minoria i avança que això li pot passar factura a les urnes. No obstant això, l'exlíder socialista demana a l'oposició que faci un pas endavant "per patriotisme de ciutat" i intenti arribar a acords que permetin aprovar el pressupost sense recórrer a la qüestió de confiança.

Joaquim Nadal va ser alcalde de Girona durant 22 anys (1979-2002), quan el PSC gaudia de majoria per governar la ciutat. El proper dilluns, el ple viurà una situació insòlita a la política municipal de la capital gironina ja que l'actual alcalde, Carles Puigdemont, se sotmetrà a una qüestió de confiança que li ha de servir per aprovar el pressupost del 2013. CiU governa en minoria a la ciutat i no ha aconseguit el suport necessari per fer prosperar els comptes del 2013. L'any anterior va aconseguit els vots del PP.

Sense moció de censura

A través de la qüestió de confiança -que Puigdemont ja sap que perdrà-, l'alcalde té una eina per aconseguir que, si en el mes següent a la votació de la qüestió ningú presenta una moció de censura amb un candidat alternatiu, el pressupost quedarà automàticament aprovat. De fet, l'alcalde sap que l'única opció passa per un acord que inclouria la CUP i el PP a més del PSC. Per tant, difícilment hi haurà moció de censura. Fins i tot la CUP s'ha afanyat a dir que el seu grup municipal no prendria part en aquesta opció.

"Si jo fos l'alcalde..."

"Jo si fos l'alcalde intentaria per tots els mitjans aconseguir un acord, ja que sé que hi ha grups que estan disposats a parlar-ne", ha manifestat, en referència al PSC que s'ha mostrat obert a negociar. El govern local ha desestimat totes les al·legacions i només ha inclòs al pressupost aquelles mesures ja pactades en el moment de l'aprovació inicial amb la CUP i ICV-EUiA.

Per això, Nadal considera que si CiU accepta algunes al·legacions d'altres grups podria arribar a sumar més acords i aconseguir aprovar els comptes sense necessitats d'anar a la qüestió de confiança. Fins al moment, només ICV-EUiA ha anunciat que s'abstindrà i la resta de grups -inclosa la CUP que inicialment s'havia abstingut per facilitar la participació ciutadana- hi votaran en contra si no hi ha cap gest del govern. "Crec que l'alcalde no ha calculat que aquesta posició de força el pot fer sortir enfortit o afeblit, això ja ho veurem a les properes eleccions", alerta i l'exalcalde socialista, que considera que aprovar el pressupost d'aquesta manera "no és bo per a la ciutat".

Tot i això, Joaquim Nadal ha demanat als partits de l'oposició -inclòs el PSC- que facin un gest "patriòtic" i facin "un pas endavant" per oferir un pacte a CiU que permeti l'aprovació dels pressupostos. "Són moments complicats i la ciutat no pot quedar empantanegada", ha manifestat.