L'exassessora de la Diputació de Girona, Minerva Amador, ha declarat aquest dimarts al jutjat d'instrucció 3 de Girona per la denúncia per extorsió que li va posar l'expresident i alcalde de Salt (Gironès), Jaume Torramadé. Està previst que dimecres sigui Torramadé qui doni la seva versió dels fets. Amador, acompanyada del seu advocat Joaquim Bech de Careda, ha estat prop d'una hora declarant però a la sortida no ha volgut atendre la premsa. Torramadé acusa Amador de demanar-li 50.000 euros a canvi de no denunciar-lo per assetjament sexual. Paral·lelament, també s'està instruint la denúncia que Amador va fer contra l'expresident a qui acusa de fer-li tocaments durant un sopar.

El titular del jutjat d'instrucció número 3 de Girona havia citat a declarar l'exassessora d'Unió Minerva Amador aquest dimarts a dos quarts d'una. Deu minuts més tard de l'hora prevista, Amador ha creuat la porta dels jutjats acompanyada pel seu advocat Joaquim Bech de Careda. Aquesta és la segona vegada en quinze dies que Amador ha de declarar davant d'un jutge per les denúncies creuades amb l'expresident de la Diputació. A la vista també hi ha comparegut l'advocat de Jaume Torramadé, Manel Mir.

En aquesta ocasió, Amador ha hagut de respondre a les preguntes del jutge sobre la denúncia que Torramadé li va interposar per extorsió. Segons la versió de l'expresident de la Diputació, Amador li hauria fet xantatge i li hauria demanat 50.000 euros a canvi de no denunciar-lo per assetjament sexual. Torramadé nega que aquests tocaments es produïssin.

L'origen de les denúncies creuades es remunta al sopar d'inici de campanya electoral, el passat 8 de novembre, que l'agrupació local de CiU de Salt va fer a un restaurant de Girona. Durant el transcurs del sopar, segons la denúncia d'Amador, l'expresident li hauria fet tocaments íntims sota la taula sense el seu consentiment. A partir d'aquí, les versions són contradictòries.

Per una banda, Torramadé assegura que l'exassessora li va fer xantatge i li va demanar 50.000 euros -en forma d'indemnització pels dos anys i mig de contracte que li quedaven- a canvi de no denunciar-lo. Per una altra banda, Amador assegura que va ser el mateix Torramadé qui va ordenar a persones de la seva confiança que iniciessin una negociació amb l'exassessora per comprar el seu silenci.

Paral·lelament a la suposada extorsió, un altre jutjat de Girona també està instruint la causa contra Torramadé per un presumpte delicte d'abús sexual. Les declaracions per aquest fet es van fer el passat 27 de febrer quan Amador va reafirmar-se en els fets denunciat i Torramadé va negar les acusacions.

Tant en el cas dels abusos sexuals com el d'extorsió, hauran de declarar en seu judicial tots els implicats en els casos i, posteriorment, els jutges hauran de decidir si hi ha proves per portar el cas a judici o les demandes queden arxivades.

Unes denúncies que li costen el càrrec

Arran de les denúncies creuades Jaume Torramadé es va veure obligat a dimitir com a president de la Diputació de Girona, tot i que conserva l'alcaldia de Salt, d'on Minerva Amador era la presidenta de la secció local d'Unió. La corporació va decidir obrir una comissió d'investigació per esclarir si s'havia ofert diner públic en les suposades negociacions entre les dues parts.

En aquesta comissió hi va declarar el mateix Torramadé, el cap de protocol, Josep Maria Amargant, l'assessor Fidel Rincon, el cap de gabinet, Josep Maria Bros, i el secretari, Jordi Batllori. La comissió va concloure que mai es va intentar usar diners públics.