El programa "Passadissos nets i segurs" de Salt continua en funcionament i ja hi ha 33 comunitats de veïns inscrites. En aquestes, els agents de la policia local hi patrullen pr tal de detectar possibles faltes administratives o delictes i per millorar la sensació de seguretat. El projecte va començar fa un any amb deu edificis d'habitatges de la zona centre (el grup Sagtada Família) i ara mateix hi ha 19 comunitats més que han inciat el procés per tal que en un futur també en formin part del programa.

El patrullatge policial en aquestes 33 comunitats actua sobre un total de 709 pisos, segons va indicar ahir la regidora de comunitats i habitatge, Glòria Pàmies. Segons va apuntar l'alcalde, Jaume Torramadé, la xifra significa que s'està cobrint aproximadament un 30% de la zona coneguda com a "Salt 70", el que seria el centre de la vila. Quan s'hi incorporin els 19 edificis que estan en procés de signar el conveni per facilitar el patrullatge, es calcula que es cobrirà el 50 % del centre. Tot plegat, segons va remarcar l'alcalde, es fa "gradualment" per evitar un possible fracàs. De moment, va posar de manifest que el programa és un èxit i que altres ajuntaments catalans s'hi han interessat per traslladar-lo als seus municipis.

Jaume Torramadé va indicar, a més a més, que aquest control en els edificis no ha suposat un augment de faltes en altres punts de la vila sense el control policial fruit d'aquest programa. Al contrari, la tinent d'alcalde de l'àrea de Seguretat i Serveis Urbans Anna Fusté va indicar que s'han reduït els les faltes i delictes, sense especificar dades exactes. "Allà on la policia està vigilant les ocupacions de pisos o les faltes ara són residuals. Són questions com trencar el portal de l'entrada, trencar elements de la comunitat, fraus en el subministrament elèctric o d'aigua o conflictes veïnals" va assenyalar. Això sí, es preveu fer una enquesta per tal de valorar el servei.

Ocupar pisos i punxar la llum

L'intendent de la policia, Toni Marco, va posar de manifest que en algunes ocasions, aquest patrullatge ha servit per detectar faltes administratives a dins de les comunitats de veïns. Per exemple, consumir substàncies estupefaents o punxar el subministrament d'aigua o d'electricitat. També s'ha frustrat algun intent d'ocupació d'algun habitatge que estava buit. fins i tot, han desaparegut les acumulacions de persones als portals d'habitatges que feia que "la gent hagués de demanar permís per entrar a casa seva" va afirmar Torramadé.

El batlle de Salt va recordar que el programa es va posar en funcionament per prevenir "accions no desitjables" que servissin per reduir "el clima real de crispació", per conèixer la situació real dels edificis i no haver d'esperar a les trucades dels veïns per actuar, i per incrementar la sensació de seguretat. L'alcalde va destacar la bona feina de l'oficina d'habitatge i de la policia i l'actitud col·laboradora dels veïns.

El procés comença, per les comunitats, canviant la clau del portal i lliurant-ne còpies a la policia. El portal s'ha de mantenir tancat sempre, per la qual cosa una comunitat del programa s'ha tret perquè la porta d'entrada estava sempre oberta.