L'Ajuntament de Girona ha comprat dos pisos de famílies que estaven a punt de ser desnonades per tal d'evitar que els fessin fora de casa seva i, per tant, quedessin ?desarrelades. A partir d'ara, els inquilins podran continuar vivint a casa seva pagant un lloguer molt baix, d'uns 140 euros. A més, es deixa la porta oberta perquè, en el futur, les famílies tinguin l'opció de tornar a comprar l'habitatge si la seva situació econòmica millora.

Segons ha explicat el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, el consistori ha decidit negociar, a través de l'empresa municipal Vivendes de Girona, amb les entitats financeres per tal de comprar els pisos de dues famílies que estaven desestructurades i que no tenien cap opció de fer front al pagament de les quotes de la hipoteca. Per tal d'evitar que aquestes famílies fossin desnonades i que això pogués tenir un efecte perjudicial en les criatures, que podrien quedar desarrelades en haver de canviar de barri, d'ambient i d'escola, l'Ajuntament ha comprat aquests habitatges i els ha ofert als afectats per tal que hi puguin continuar vivint, però a un preu molt més reduït: concretament, hauran de pagar un lloguer social de 140 euros. A més, també es deixarà oberta una opció a compra per tal que els inquilins puguin tornar a adquirir els habitatges en cas que la seva situació econòmica millori en el futur.

Segons ha indicat Berloso, des de l'Ajuntament s'ha negociat amb les entitats financeres per tal que als inquilins se'ls exoneri qualsevol deute, ja que deixen de ser propietaris, però la compra no s'ha fet directament a les entitats, sinó amb els propietaris.

La compra dels dos immobles s'emmarca en el procés de mediació realitzat per l'Ajuntament de Girona en els casos de famílies que es troben en risc de desnonament per no poder fer front a les quotes de la hipoteca. Aquest pla compta amb tres supòsits: en el primer cas, l'Ajuntament negocia amb les entitats bancàries perquè es congelin les quotes dels afectats durant tres anys, durant els quals la família ha de pagar només un lloguer social. El segon supòsit preveu la dació en pagament: és a dir, que les persones que no poden fer front al deute el cancel·lin a través de la dació, però que continuïn pagant un preu de lloguer social per tal de poder quedar-se a casa seva. Finalment, en els dos casos en què no s'ha pogut aplicar cap dels dos anteriors supòsits, l'Ajuntament ha decidit comprar els pisos i oferir-los en lloguer als inquilins.