El judici contra el comandament dels Mossos d'Esquadra que va ordenar la càrrega policial durant l'acte institucional de commemoració del 20è aniversari de la Universitat de Girona (UdG) tindrà lloc el 12 de març. A les portes dels Jutjats de Girona hi ha convocada una concentració de rebuig a l'actuació policial. Inicialment, el judici estava previst pel passat mes de juny, però s'ha endarrerit perquè la fiscalia i l'advocat de la Generalitat van demanar l'arxiu de la causa que, llavors, era contra tres comandaments de l'operatiu. Finalment, el cas arriba ara a judici contra un dels tres caps policials perquè l'Audiència de Girona considera que hi ha indicis suficients per esclarir si hi va haver abús de força.

Així doncs, el comandament dels Mossos que va ordenar la càrrega a la Universitat de Girona (UdG) s'asseurà dimarts a la banqueta dels acusats al Jutjat d'instrucció 2 de Girona. Serà un judici de faltes que ha de servir per esclarir si hi va haver algun tipus d'abús de força que provoqués les lesions de dotze estudiants durant la intervenció policial. El fiscal no acusa però l'acusació particular, exercida pel lletrat Benet Salellas, que representa els estudiants, creu que el comandament dels Mossos és responsable d'una falta continuada de lesions.

El judici contra tres caps dels Mossos d'Esquadra per la càrrega a l'UdG estava fixat el 13 de juny, però es va suspendre perquè la fiscalia i l'advocat de la Generalitat van interposar recurs d'apel·lació demanant l'arxivament de la causa. Paral·lelament, el lletrat dels estudiants va presentar un recurs demanant també la imputació de la rectora i del vicerector per haver autoritzat que els Mossos entressin a la universitat.

La secció quarta de l'Audiència de Girona va resoldre els recursos tot ordenant fer un judici de faltes contra el comandament dels Mossos d'Esquadra que va ordenar la càrrega a la brigada mòbil. La interlocutòria detallava que, encara que part de la càrrega policial va estar justificada quan la manifestació pacífica es va convertir en "violenta" dins el claustre, en altres moments hi van haver "cops de porra gratuïts". Per tot això, considera que s'ha d'esclarir en judici si hi va haver algun tipus d'abús de força que causés lesions als manifestants.

Finalment, no s'asseuran a la banqueta dels acusats els altres dos comandaments dels Mossos i tampoc la rectora de l'UdG ni el vicerector perquè, tot i que van autoritzar que els agents entressin a l'edifici, eren "aliens" a les ordres policials i, per tant, no van prendre part en cap decisió sobre les càrregues.