La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) considera que la mesura de l'Ajuntament de Girona d'haver comprat dos pisos per evitar que els seus residents fossin desnonats és com "posar tiretes per parar una hemorràgia", i es pregunta per què el consistori ha decidit ajudar aquestes dues famílies i no d'altres. A més, creuen que pot ser "contraprudent", ja que, segons explica la seva portaveu, Marta Afuera, el que s'hauria d'aconseguir és que les entitats posessin els pisos buits a disposició per un lloguer simbòlic, no continuar sostenint els bancs a través de la compra d'habitatges. Per això, representants de la Plataforma assistiran al ple de dilluns per tal de fer pal·lès el seu desacord amb la proposta.

Des de la Plataforma lamenten que l'Ajuntament hagi decidit de forma unilateral la compra dels dos pisos, en lloc d'haver debatut la iniciativa a la Taula de Coordinació Local pel Dret a l'Habitatge. "No se'ns va informar ni vam tenir l'oportunitat de reunir-nos amb les famílies afectades", indica Afuera.

Segons la PAH, els 50.000 euros que s'han destinat a la compra dels dos habitatges haurien pogut "donar més suc" si s'hagués fet un procés participatiu que contemplés diferents propostes. "Hi ha d'haver un consens sobre què s'ha de fer amb els diners, no es poden continuar prenent les decisions a dit", assenyala Afuera, qui demana "processos oberts" a l'hora de prendre les decisions. Segons recorda, des de la Plataforma van haver de fer "un any de presssió" perquè s'editessin els díptics informatius sobre els processos de desnonaments i no entén per què ara "es gasten 50.000 euros de les arques públiques en això".

"Emergència habitacional"

Afuera considera que, en lloc de comprar els pisos a les entitats bancàries, el que haurien de fer els ajuntaments és decretar "emergència habitacional" en els seus municipis, de manera que es puguin aplicar mesures que no es poden dur a terme de forma habitual, com ara obligar les entitats financeres i bancàries a cedir un percentatge dels pisos buits per a destinar-los a lloguer social.