El ministeri de Foment està buscant una solució que sigui "sostenible" tant en l'aspecte tècnic com en l'econòmic per integrar el tren convencional a la ciutat de Girona. De fet, assegura que en els pressupostos d'aquest 2013 ja ha inclòs una dotació per a la realització d'estudis i treballs que permetin trobar la solució més òptima.

Un cop arribat el tren d'alta velocitat a la capital gironina, el diputat de CiU Jordi Xuclà va preguntar a l'Estat quin era el calendari previst per al soterrament del tren convencional a Girona, després que les alarmes saltessin la tardor passada en veure que el soterrament de les vies i l'enderroc del viaducte no estava inclòs dins del pla d'infraestructures (PITVI) fins al 2024, i que a més l'Estat instava les administracions locals -Generalitat i Ajuntament- a pagar les obres en cas que es fessin.

La resposta de Foment és totalment ambigua: no aclareix si el soterrament es durà a terme o no, i molt menys dóna un calendari tal com demanava el diputat convergent. Tot i això, Xuclà s'ho mira pel costat positiu i considera que el ministeri està reobrint la porta a un possible soterrament, malgrat que caldrà veure si es concreta o no. El diputat de CiU considera que aquesta resposta s'emmarca en el canvi d'actitud que ha tingut Foment respecte a Catalunya, "tot passant de ser Míster No a començar a reconsiderar projectes, tot i que reduint-ne el cost". Xuclà posa com a exemple el desdoblament del tram nord de la N-II: malgrat que de moment no hi ha prevista una autovia que uneixi Girona i Figueres, sí que es faran algunes actuacions de millora. Xuclà creu que amb el projecte ferroviari de Girona podria succeir quelcom de similar, i que Foment podria intentar fer un replantejament de baix cost del projecte.

La veritat, però, és que la resposta textual del Ministeri de moment no aclareix res, més enllà que està estudiant una solució per a Girona. Segons Xuclà, el més urgent és arreglar tot l'entorn de l'estació, i confia que es tiri endavant, ?especialment després que la ?mateixa ministra de Foment, Ana Pastor, ho confirmés a l'alcalde, Carles ?Puigdemont. De fet, les relacions entre ambudes institucions, que havien arribat a ser molt tenses, s'han suavitzat molt en els darrers temps, i ara hi ha voluntat de col·laboració per ambdues parts.