La UdG i l'Ajuntament de Girona portaran a terme durant aquest any un estudi de camp per conèixer el perfil de turistes que visiten la ciutat, les seves rutes, la imatge que té Girona a l'exterior i millorar així la gestió turística de la ciutat. Cada dia, des de l'Oficina de Turisme, es faran dues enquestes detallades als visitants que s'hi adrecin i es lliuraran uns GPS per analitzar els seus recorreguts. Amb totes aquestes dades, es podrà categoritzar els turistes, saber el seu comportament o els monuments i atractius més visitats. El projecte, inèdit a Espanya pel que fa a ciutats monumentals, està finançat amb 50.000 euros pel Ministeri d'Economia i Competitivitat.

Aquesta mateixa setmana, la ciutat de Girona ha donat el tret de sortida al projecte impulsat per la UdGque pretén cartografiar els itineraris dels turistes que visiten la ciutat i millorar la gestió turística. Aquest projecte, que té un termini de tres anys i compta amb una plantilla de cinc investigadors de l'UdG i la Universitat de València, disposa del suport de l'Ajuntament gironí i, sobretot, dels membres de l'Oficina de Turisme de la ciutat. La proposta va néixer l'any 2011 i està finançada pel Ministeri d'Economia amb un pressupost al voltant dels 50.000 euros.

La iniciativa consta de dos grans blocs. D'una banda, es fa una enquesta completa als visitants que arriben a la ciutat. Això ja s'ha començat a fer des de la celebració del "Girona 10" i té com objectiu conèixer la imatge que tenien els turistes abans, durant i després de la seva visita a Girona. D'altra banda, el projecte vol analitzar amb GPS el recorregut dels visitants per saber quins són els principals atractius de la ciutat, els interessos dels visitants i com millorar aspectes com la senyalització, la visualització dels elements turístics o el funcionament dels panells, mapes i díptics. Aquesta proposta d'anàlisis és inèdita a tot l'estat espanyol pel que fa a ciutats monumentals i només se n'han fet a ciutats com Hong Kong o a països com Dinamarca o Noruega.

Cada dia s'hauran de lliurar dos GPS als visitants i fer l'enquesta mitjançant un Ipad. Els visitants només s'hauran de penjar el GPS al coll, no tocar-lo i retornar-lo al vespre. En principi, es preveuen fer unes 600 anàlisis durant tot l'any.