Les Cuineres de Salt van començar la seva activitat l'any 2002. Actualment el col·lectiu està format per 28 dones.

Quins requisits són necessaris per pertànyer al col·lectiu?

Som dones de 54-55 anys i tenim una persona de 86 anys. Es necessita que siguis més o menys de Salt i t'agradi cuinar i fer les activitats que fem amb els joves.

No hi pot haver homes?

Sí, sí! També, però no en tenim. Em busquem però no en vénen. Però si vinguessin, benvinguts.

Salt és una vila activa?

Sí. S'hi fan moltes coses. Hi ha moltes entitats que fan moltes activitats. De cuineres també n'hi ha de marroquines i d'una altra ètnia. Tot i que cadascú fa els seus plats.

Com va començar tot?

Ho vam començar amb en Mero Gudayol que era regidor amb la Marcel·la Tubert, la Joana Ferrer i Maria Lluïsa del restaurant Vilanova. Jo també hi era, i la senyora que té 85 anys, la Dolors Bosch. Aleshores érem dotze o tretze persones. I més d'un senyor. Venia gent, plegaven, en començaven altres... Hi ha qui es pensa que ve al local i només s'ha de cuinar.

Què més fan?

Fem activitats per les escoles. Als nois de nou i deu anys els expliquem el que tenim al poble, el que hi ha a les hortes, les fruites, les verdures, els llegums, que hi ha cases que tenen conills i pollastres... I a més, com que molts són de fora, els preguntem què els preparen les mares. I després els preparem menjar amb productes de les hortes. Fem una amanida i els ensenyem a fer unes galetes amb pasta de full. També vénen grups d'entre quinze i setze anys als qui ja fem més coses de cuina: pollastre rostit... Moltes coses les demanen les pròpies escoles. I als de l'Estació Jove els fem cuina més elaborada. Més cassola i forn. A tots els expliquem les coses del poble. A més, participem en diferents fires.

Cuinen només amb productes de Salt?

Sí. Comprem al Mercat de Salt.

I amb tantes nacionalitats com té Salt, no aprofiten per barrejar-hi ingredients d'altres països?

Només treballem els productes d'aquí. Com que ja hi ha altres col·lectius, ells fan els seus plats i nosaltres els d'aquí.

Quin plat faria per una celebració?

Uns salsafins amb ànec.

I per celebrar la festa grossa, el 3 de març?

Uns cards o uns canelons amb pernil, gambes i bolets. O un bon rostit i a darrere, una bona coca casolana.

Què diran quan els lliurin el premi?

Em penso que plorarem (Riu). Donarem agraïments, explicarem qui som i què fem...