La ja exdirectora de Fira de Girona, Anna Albar, assegura que ha decidit abandonar la direcció de l'ens per voluntat pròpia, satisfeta amb la feina feta i per deixar l'organisme en una situació sanejada, però admet que en els darrers temps li han faltat "complicitats" i no s'ha sentit "integrada" en el projecte que, a partir d'ara, preveu unir la direcció de la Fira amb la del Palau del Congressos. Segons va explicar Albar, en un termini de dos o tres mesos, els patrons de la Fira convocaran una plaça per a aquesta direcció conjunta, a la recerca d'algú que sigui "creatiu" i que tingui experiència en l'organització d'esdeveniments.

Tal com havia avançat Diari de Girona, Albar es va acomiadar ahir, visiblement emocionada, de la Fira que ha dirigit en els darrers onze anys. La ja exdirectora assenyala que ha estat una etapa "molt intensa" i que s'ha sentit amb llibertat suficient per a fer el que ha cregut més convenient en benefici de la Fira, però admet que en els darrers anys la situació s'havia fet molt "feixuga" a causa del complicat panorama econòmic. Albar diu que deixa una Fira "sanejada", però alerta que només té un any de marge: des de 2009 ençà han estat anys especialment "durs", de manera que a partir d'ara es fa imprescindible reduir despeses i aconseguir més ingressos tant del sector públic com del privat. Tot plegat, indica, s'havia convertit en una motxilla feixuga que ja no es podia carregar més a l'esquena.

De cara al futur, Albar adverteix que caldrà canviar el model de fira, ja que cada cop pren més importància la part lúdica i formativa, de manera que cal anar incorporant activitats tal com s'ha fet, per exempe, en el Fòrum Gastronòmic. "Cal apostar per un nou format, ja no es tractarà només d'anar a vendre metres sinó que s'hi ha de donar un valor afegit, anar molt més enllà", va assenyalar.

Albar diu que sempre havia considerat la direcció de la Fira com una ocupació temporal. Per això, ha decidit apartar-se'n i tornar a la Universitat de Girona, on gestionarà un projecte per integrar el món acadèmic i l'empresarial, amb l'objectiu d'obrir més oportunitats laborals per als estudiants. Albar assegura que es tracta d'una decisió pròpia, però que s'ha vist influïda tant per la difícil situació econòmica com per la manca de "complicitats" amb què ha comptat darrerament. A més, afirma que no se sent "integrada" en el futur projecte de direcció conjunta de la Fira i el Palau de Congressos, de manera que ha preferit apartar-se voluntàriament.

Ara, el Patronat de la Fira -format per Ajuntament, Diputació, Generalitat i Cambra de Comerç- convocarà en un termini de dos o tres mesos la plaça per ocupar aquesta gestió compartida. En un comunicat que va fer públic ahir, el Patronat va reconèixer "l'excel·lent tasca" duta a terme per Albar, i, conscient dels canvis experimentats en el sector, va explicar que l'objectiu de la nova etapa serà "potenciar les sinergies dels dos equipaments" i buscar una nova fórmula de treball que integri actuacions firals i congressuals. L'objectiu de tot plegat serà reforçar el seu atractiu i competitivitat.