L'Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona vol saber com s'ha generat el deute de 6.749.728,2 euros que l'empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter té a llarg termini amb entitats de crèdit, segons la documentació que l'entitat ha consultat al registre mercantil de Girona, que indica que els dividends de l'empresa l'any 2011 van superar els 75.000 euros. Tot i que el govern de Girona, en mans de CiU, ja va anunciar la seva voluntat de prorrogar el contracte vigent i allargar la concessió a la mateixa societat durant vuit anys més, l'Ateneu continua amb la seva campanya per aconseguir-ne la municipalització. De fet, ha presentat una moció en aquest sentit que s'haurà de debatre en el ple de l'11 de març.

Actualment, Aigües de Girona, Salt i Sarrià és propietat de tres grans empreses que tenen gairebé el 80% de les accions: CaixaBanc, Aqualia-FCC i Agbar. Un privat té pràcticament l'1%, mentre que del 20% restant, el 70% pertany a l'Ajuntament de Girona, el 20% al de Salt i la resta a Sarrià de Ter.

L'Ateneu s'ha mostrat molest per "l'opacitat" que ha envoltat la decisió de l'Ajuntament de prorrogar el servei d'aigües. Segons expliquen, ja fa més d'un mes que van entrar una instància al consistori demanant els darrers comptes anuals de l'empresa, però fins ara, asseguren, no han rebut resposta. A més, afirmen que tampoc han pogut aconseguir el contracte de concessió vigent.

En no rebre resposta per part del consistori, l'Ateneu ha decidit buscar la documentació al registre mercantil. I ha estat en aquests documents on han vist que el deute a llarg termini de l'empresa amb entitats de crèdit supera els 6,7 milions d'euros. L'Ateneu entén que aquest pot ser un dels motius perquè l'Ajuntament es negui a assumir el servei d'aigua, per tal de no fer augmentar l'endeutament municipal (malgrat que, segons recorda l'entitat, els arguments que ha donat el consistori són que l'actual gestió que s'està fent és correcta i no genera queixes). Així doncs, volen saber com és que s'ha generat aquest deute i no entenen per què, a la finalització del contracte, els ajuntaments implicats s'han de trobar amb aquest "llast econòmic". Per això, l'entitat es pregunta si això ha succeït per "mala fe de l'empresa" o per "deixadesa de l'Ajuntament en el seu control". També volen saber com el soci privat contribuirà a eixugar el deute, però creuen que, de tota manera, una hipotètica nova aportació del soci privat tan sols uposarà "un maquillatge" de l'endeutament públic a curt termini.

D'altra banda, l'Ateneu també ha comprovat que els dividends de l'any 2011 van ser de 75.126,25 euros; de manera que, al seu parer, el soci privat s'emporta "un bon pessic a final d'any per la realització d'un servei que a més fa amb personal i mitjans que de fet no són seus, atès que se subrogarien en cas qeu el servei passés a ser municipal". L'entitat diu, a més, que aquests ingressos s'han anat repartint mentre l'empresa anava acumulant el deute de 6,7 milions d'euros.

L'Ateneu sospita que els motius de la pròrroga són "exclusivament econòmics", de manera que demana a l'Ajuntament faciliti a la ciutadania tota la informació referent al contracte existent i que expliqui quines són les inversions que han generat aquest volum de deute. A més, l'entitat també vol que es prorrogui tres mesos la signatura del contracte per tal que es pugui fer una audiència pública sobre la gestió del servei d'aigua, i que el consistori exposi públicament el pla econòmic per als propers vuit anys.