El Parlament haurà de debatre en les properes setmanes la recuperació d'una antiga idea dels opositors al desdoblament de la N-II. El grup d'ICV-EUiA ha plantejat a la Mesa la necessitat de pagar el rescat de l'AP-7 i renunciar a que l'Estat desdobli la carretera nacional. Els ecosocialistes mantenen que el trànsit actual podria passar pels tres carrils de l'autopista i que caldria també restaurar les finques que ja han estat expropiades.

La portaveu d'ICV, Dolors Camats, i el representant gironí Joan Boada, recorden que la Generalitat ha parlat de replantejar el desdoblament i que "aquest replantejament es justifica en l'existència d'una via d'alta capacitat com l'AP-7 que discorre en un traçat paral·lel a la carretera N-II fet que, en cas de ser aprofitat, faria innecessari el desdoblament de la N-II, ja que l'AP-7 amb els seus 6 carrils de circulació pot abastar les necessitats de trànsit entre Girona i la frontera francesa".

Iniciativa per Catalunya recorda que "el Pacte Nacional d'Infraestructures en els seus principis generals estableix que abans de contemplar cap desdoblament d'una via s'estudiarà si ja hi han vies que poden absorbir el dèficit de trànsit" En aquest sentit, volen "recordar que aquesta no és una idea nova. L'estudi informatiu del desdoblament de la carretera N-II ja recollia entre les diferents alternatives l'anomenada "alternativa R" que preveia un rescat parcial de l'autopista AP-7 des de Maçanet de la Selva a la frontera francesa".

Els ecosocialistes remarquen que "aquesta alternativa era la que tenia un menor cost econòmic i, naturalment també, la que tenia un menor impacte ambiental. Malgrat tot, "l'alternativa R" es va descartar i es va optar pel ?desdoblament", lamenten des d'ICV.

El projecte ha avançat ?substancialment havent-se efectuat les expropiacions oportunes, moviments de terres i obra civil en el tram Maçanet-Girona. El tram ?Girona-Frontera francesa es troba encara en una fase més incipient, ja que els tràmits d'expropiació no s'han acabat i el moviment de ?terres tan sols és parcial en algunes zones entre Girona i Figueres, sense que s'hagi fet cap obra civil.

Per als representants d'ICV "es lògic doncs que, en un moment on la disponibilitat de fons públics és escassa i el trànsit ha disminuït fruït de la crisi econòmica, el Govern es plantegi la conveniència de recuperar "l'alternativa R" en el tram Girona-Frontera francesa com una manera de resoldre l'endèmic pas de la N-II al seu pas per Girona d'una forma molt més econòmica i ecològica".

El grup parlamentari d'Iniciativa per Catalunya ha presentat una proposta de resolució per instar la Generalitat a "fer les gestions oportunes davant el Ministeri de Foment perquè de manera urgent executi la finalització de les obres de desdoblament de la carretera N-II en el tram Maçanet de la Selva-Girona". A més, vol que la Generalitat arribi a "un acord amb el Ministeri de Foment perquè ?descarti el desdoblament de la N-II entre Girona i la frontera francesa, i en el seu lloc rescati parcialment la concessió de l'autopista AP-7". Com a petició final en l'acord vol que "Foment inclogui la redacció d'un projecte de restauració de les finques afectades pels moviments de terres i compensi els propietaris afectats pels tràmits d'expropiació del tram Girona-frontera francesa".