L'agent de la Policia Municipal de Girona Rosa Maria Castel, adscrita a l'Oficina d'Atenció a la Víctima de la qual disposa el cos, no treballava el matí del deu de novembre. Viu a Sant Narcís i anava a comprar quan, al carrer Oviedo, va trobar-se un munt de Mossos d'Esquadra que entraven i sortien febrilment d'un bloc de pisos. Es va identificar, va demanar què havia passat i li van confirmar que estava davant l'escenari d'un dels crims més cruents dels darrers temps a Girona: un pare havia decapitat la seva filla d'un any i mig. Dins el pis qui quedava una altra menor, germana gran de la nena morta. Rosa Maria se la va endur a passejar i a jugar al parc. A mitja tarda la va posar en mans de la seva commocionada mare.

L'agent municipal destaca una i altra vegada que "la tasca més important la van fer els Mossos d'Esquadra", però ahir, en la Diada de la Policia Municipal de Girona, es va considerar la seva actuació com una de les més destacades de l'any. Un d'aquells moments en què, en definitiva, els policies demostren ser quelcom més que bons policies. L'agent va rebre, juntament amb d'altres, una Creu de bronze al Mèrit Policial. Dos agents més, en va rebre una d'or i una d'argent, respectivament, per ajudar una mare que duia el seu nadó al Trueta perquè l'infant no respirava bé. Quan s'ofegava defintivament, els agents van acostar-se al vehicle que conduïa la dona i van reanimar el petit.

En els temps difícils en què vivim -un leitmotiv repetit en els discursos del cap de la Policia Municipal, l'intendent Josep Palouzié, i de l'alcalde de Girona, Carles ?Puigdemont- "cal que estiguem alerta i que els professionals de la seguretat no abaixeu la guàrdia, perquè cada dia us posaran a prova tant nosaltres els polítics com els ciutadans i els periodistes, i el mèrit s'ha de guanyar dia a dia", va considerar el batlle. Les dades que per la seva part va proporcionar Palouzié semblen apuntar pel bon camí. Les faltes i els delictes registrats per la Policia Municipal a Girona el 2011, 8.170 fets, representen un 10,8% menys que al 2010, quan se'n van donar 9.024. El gruix dels il·lícits penals el conformen els delictes contra la propietat (és a dir, els robatoris) que van ser 6.468 el 2011 quan el 2010 havien ascendit a 7.274. Palouzié va afegir que el 2011 va ser el tercer any consecutiu que disminueixen els il·lícts penals a la ciutat.

També és el cas dels accidents de trànsit en zona urbana, va seguir relantant el màxim responsable de la Policia Municipal. Si el 2010 es van enfilar fins a 476, a principis de 2011 el cos va fer una avaluació en matèria de trànsit que "ha permès recuperar la tendència de reducció". Així, l'any passat es van produir 443 accidents amb víctimes a Girona, 33 menys que al 2010 i setmenys que al 2009. A més, el 2011 es van registrar 344 denúncies per sorolls en domicilis, 178 per orinar al carrer, 261 per aldarulls, 121 per embrutir els carrers, 139 inspeccions a locals d'oci, 349 actes de consum de drogues i 145 per tinença d'armes a la via pública.