Des de fa uns anys l'Ajuntament de Girona dóna les dades sobre les actuacions per consum excessiu d'alcohol a les barraques de la Copa de les Fires de Sant Narcís. Aquest any, els comes etílics s'han reduït notablement. La pressió a les entitats perquè no venguin alcohol als menors d'edat ha provocat el tancament de tres barraques i la indignació de moltes associacions que se senten criminalitzades i perseguides. El consistori ha avançat que s'està plantejant un nou model de Fires i l'estudi de quin ha de ser el futur de les barraques.

Aquí neixen els temors de les entitats. En un debat recent organitzat per la CUP, molts assistents van exposar el seu temor que la Copa s'acabi cedint a marques comercials o a locals d'oci nocturn. També van recordar que l'alcohol es pot aconseguir a molts llocs i no només a la Copa i per Fires. Moltes entitats tenen a la Copa la seva principal font d'ingressos i la veuen com un lloc on fer-se visibles, fer cohesió interna i relacionar-se amb altres entitats. Així ho admeten Dolors Bassa, de la UGT, Miquel Llop, de Mou-te en Bici, o Enric Stern, de Maulets.

Algunes entitats, però, fa temps que són conscients que a les barraques "no tot són flors i violes" i que anar venent alcohol als joves per fer diners és anar contra el propi ideari de les entitats, que durant ?l'any fomenten l'esport, la cultura o la salut. Joan Sibill, membre de la Junta de l'ADAC, és un d'aquests. L'ADAC va rebutjar muntar una barraca l'any passat després d'un debat intern perquè costava molts diners i perquè no tothom veia bé la venda d'alcohol i perquè tampoc estaven d'acord en haver de vendre unes marques en concret.

Alcohol a tot arreu

A diferència d'altres entitats, assenyala que el consum d'alcohol sí que és un problema de la Copa. "Sí que hi ha molta gent bevent alcohol als bars i a les discoteques i al carrer, però a les barraques també. I també és un problema. Només fa falta esser-hi a les cinc de la matinada i veure l'espectacle". Admet que la culpa no és de les entitats i apunta com a possibles solucions fer més actes de l'estil de les Fires Populars que organitza l'Ateneu 24 de Juny (amb actes variats tot el dia). Així es desvincularia les Fires amb l'alcohol i les barraques, explica. Respecte a la Copa, proposa fer les barraques més familiars, amb taules i cadires per anar-hi a sopar o fer un mos o un toc asseguts. Aquest model funciona en algun municipi, com a Roses.

Des de l'Associació de Veïns de Santa Eugènia, el seu president, Ramon Macaya, també apunta a possibles canvis basats en la diversificació a la Copa i també a la ciutat. Respecte a la zona de barraques, considera que l'espai es podria aprofitar més amb actes i concerts per a gent de tots les edats i a totes hores , a l'estil de l'Era de Cal Cigarro de Salt, on hi ha un concert infantil (tarda), ball (vespre) i concerts (nit). A més, planteja l'opció que les associacions de veïns gestionin barraques on les entitats es puguin repartir la feina i puguin mostrar els seus treballs. Altres possibilitats que assenyala són els dies temàtics o escurçar la durada i a canvi portar-hi grups de música molt potents.

S'indigna perquè les entitats són qui s'ha de fer càrrec econòmicament d'aspectes com la seguretat o els lavabos, quan considera que és competència de l'Ajuntament, tal com també pensa Josep Maria Janer com a representant de la comissió de la Copa. Macaya creu que no és bo que les entitats hagin de basar els seus ingressos en la barraca i apunta que s'haurien d'aconseguir i donar més subvencions per evitar tanta dependència. Tampoc veu bé no poder escollir les marques de beguda.

Comissió de Festes

En un pla global explica que ells, per exemple, han fet enguany les barraques eugenials, al barri, i que al llarg del dia hi han fet activitats de tota mena. També creu que la comissió de la Copa, que ara mateix només treballa per les barraques, s'hauria de reconvertir en una comissió de festes, per poder plantejar les Fires i les seves millores globals.

Miquel Llop, president de Mou-te en Bici, recorda que "la gent ha de menjar i beure igualment. Doncs, tant per tant, que ho faci a la Copa o ajudin les entitats". En aquest sentit, declara que els diners que guanyen serveixen per reinvertir-los en activitats socials. No entén que es persegueixi tant les entitats que per un error han venut alcohol a un menor, quan potser estan fent "botellón" trenta metres més enllà. El possible canvi de model que planteja l'Ajuntament no el veu malament però l'espanta perquè tem que serveixi per beneficiar negocis privats i bars.

Monopoli del distribuidor

Enric Stern, en nom de Maulets, considera que parlar de problemes d'alcohol s'utilitza com a arma política amb l'excusa d'atacar un espai de participació social i recorda que les entitats reben poques subvencions, i amb la crisi, menys, i que a la Copa poden tenir ingressos. Stern també lamenta la poca transparència a l'hora d'escollir un distribuidor de begudes. "Ara és un monopoli", critica. Aposta pel model de Fires Populars.