Es presentava per alcaldessa però és cap de l'oposició. Ja s'ha acostumat a aquest rol que potser no esperava?

Quan ens vam presentar la situació era complicada. Ho vaig tenir clar des del primer moment. Però l'expectativa per les eleccions era igualment presentar-se per poder ser alcaldessa. Ara, crec que des de l'oposició, si es treballa, si es té dedicació i si hi ha una voluntat de tirar endavant el nostre projecte, es pot fer moltíssima feina. En el primer ple ja vaig citar Pasqual Maragall, que quan era cap de l'oposició al Parlament ja deia que des de l'oposició es poden marcar moltes de les prioritats del govern. I això pensem. I més en un govern que governa en minoria, que fa que estar a l'oposició requereixi un plus de responsabilitat i de possibilitat molt gran de fer forat i d'influir.

En quasi tots els actes públics està al costat de l'alcalde. Vol ser una alcaldessa a l'ombra?

Nosaltres hem muntat un govern a l'ombra. I hem fet bé, perquè ens ajuda a estar molt a sobre dels temes i a influir. Ho hem dit des del primer moment: V0lem estar a l'oposició. Molt activa i responsable a favor de Girona. Ens hem marcat unes prioritats i cada regidor del PSC s'ocupa d'una àrea i s'ho han agafat amb molta il·lusió, ganes i responsabilitat. Això està fent que aconseguim ja alguns dels nostres objectius.

Quina àrea veu més coixa?

No veiem que aquest govern de CiU hagi prioritzat les accions per lluitar contra l'atur. Veiem una gran distància entre allò que diuen i allò que fan. En aquelles accions que fan de motor de l'economia de la ciutat no hi ha acció: el nou Hospital, l'acord amb Ryanair, les inversions en projectes com el Modern, els pisos tutelats per a gent gran de les Voltes d'en Rosés.... En aquestes qüestions insistirem sense parar perquè l'equip de govern treballi per defensar els interessos econòmics de la ciutat.

No es prioritza la lluita contra l'atur?

Després de gairebé mig any governant, CiU encara no ha convocat el Consell Econòmic i Social de la ciutat perquè es reuneixi i no ha engegat el Pla d'Ocupació i Formació Juvenil. No hi ha un treball proactiu i de lideratge del govern municipal per lluitar contra la crisi, i a més, s'aturen projectes importants. El sector públic ha de fer de motor econòmic. L'Ajuntament ha de fer de tractora i ara no és moment de parar res. Veure com CiU posa els interessos partidistes per davant ens fa patir. Des del grup socialista creiem que en aquests moments no es pot perdre ni un minut per lluitar a favor dels interessos de Girona i dels gironins.

Però no van començar a criticar el govern massa aviat?

Els primers dies de govern són una mostra del que es vol fer i de quines són les seves prioritats i quin és el seu estil. I, a més, després de tants anys a l'oposició, esperàvem que tinguessin les idees clares i aprofitessin més l'entrada al govern. Però si hem de jutjar pels primers cent dies de govern, estem abocats a la paràlisi. L'estil que han demostrat és que miren al passat i no al futur, que desconstrueixen i no construeixen.

A Girona sembla que hi ha problemes de diàleg. Abans es queixava CiU i ara ho fan vostès...

Des del grup municipal del PSC reivindiquem que CiU sempre ha reclamat el diàleg i hi ha una distància abismal entre allò que deien que farien en campanya i allò que ara fan des del govern. No hi ha el diàleg que diuen. Per exemple, ens hem assabentat del cartipàs i del Pla de govern pels mitjans de comunicació. I cal recordar que el govern està en minoria i necessita el suport de l'oposició.

Realment creu que CiU està en minoria?

En el ple de les ordenances fiscals ja es va veure quina és la veritable intenció d'aquest govern: un pacte de dretes. Van pactar les ordenances unilateralment amb el PP i no van obrir el diàleg a la resta de grups que estem a l'oposició. Ells, que sempre havien reclamat aquest diàleg, ara que governen no l'han posat en pràctica.

Després del 20-N, creu que el PP entrarà al govern?

Ningú sap què passarà després de les eleccions però en l'àmbit català ja comencem a veure com està ?actuant CiU i quina és la seva ?tendència. És la Convergència més de dretes i més neoliberal que hem vist mai. I a Girona per primera ?vegada estem veient un govern amb una manera de fer molt ?alineada al seu partit. Mai abans ?havia passat això al govern municipal de la ciutat. El grup municipal del PSC sempre havia actuat amb molta llibertat de criteri posant per davant els ?interessos de la ciutat i dels seus ?ciutadans, primer amb Joaquim Nadal i després amb Anna Pagans.

Què suposaria un pacte CiU-PP?

La portaveu del PP a Girona ha dit i reiterat que té moltíssimes ?ganes d'entrar al govern. Però no és tan important si entra el PP com quina és la línia de prioritats, que veiem que està clarament escorada a la dreta, que crea diferències... i seguix una política d'anar fent content a l'un i a l'altra. El pitjor de tot és que no veiem, de moment, un projecte de ciutat.

Desconcerta una mica que per una banda defensi els 32 anys de govern socialista i que per l'altra se'n desmarqui....

S'ha d'entendre i reivindicar el llegat dels governs democràtics fins al dia d'avui però també entendre que estem en un moment històricament diferent i també diferent per a la ciutat. El que tinc molt clar és que la meva feina és mirar al futur, no al passat. Cal dir que l'herència del passat és la que ens dóna força, i ho diem amb orgull, però també que la nostra feina és mirar endavant. Mirar al segle XXI. Pensar en com, a dia d'avui, aquestes idees de les quals som usufructuaris orgullosos s'han de projectar cap al futur. I això vol dir evolució i i ser ?capaços de saber què vol dir al segle XXI ser socialista i representar el centre- esquerra en aquesta ciutat.

De vegades critiquen la seva pròpia herència... Per exemple ja diuen que la ciutat està més bruta, quan només fa quatre mesos que CiU mana...

Abans Girona sortia als ?rànquings de les ciutats més netes d'Espanya. Als últims anys es va fer un gran esforç en la recollida ?selectiva en detriment de la neteja ?general. Abans de les eleccions es va fer l'adjudicació a la nova contracta. El nou equip de govern en lloc de donar-li la màxima celeritat des del primer dia, ha anat molt a poc a poc. Ha trigat més de quatre ?mesos en constituir la societat per tirar endavant la nova empresa.

Però... més bruta?

Aquests quatre mesos perduts han provocat que la situació de la ciutat no hagi millorat la situació de neteja de la qual ja n'era conscient l'equip de govern anterior, sinó que ha empitjorat. La nostra voluntat no és criticar. És empènyer i estimular ?l'equip de govern. Diem les coses perquè el govern se senti pressionat i actuï amb més celeritat. No ?critiquem per criticar. És un govern que parla però no treballa i nosaltres empenyem a treure-li la son de les orelles.

El PSC va tenir el Modern parat anys i anys i ara es queixen que el nou govern l'aturi també...

És veritat que va costar molt aconseguir un acord per al Modern perquè els últims anys el pacte de govern era un pacte complicat. Però quan ja s'havia aconseguit ?l'acord i estava consignada ?pressupostàriament una partida per l'obra en un moment on al ?Barri Vell ens convé la inversió ?pública perquè la inversió privada decau, menys que mai ens convé aturar projectes ?públics. Critiquem que s'aturin els ?pisos de les Voltes d'en Rosés i també del Modern. Quan l'activitat ?privada té dificultat per poder tirar ?endavant el seus ?projectes, és més important que mai que el sector ?públic faci de tractora i empenyi.

Tapi Carreras