El president de la Cambra de Comerç, Domènec Espadalé, va aprofitar el primer torn de paraula i la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, durant la inauguració de la 50a edició de la Fira de Mostres de Girona, per plantejar algunes mesures per sortir de la crisi, com el copagament en la sanitat, entre d'altres sectors.

"Evidentment no pot ésser un copagament generalitzat", va puntualitzar Espadalé, "que debiliti les classes castigades per la crisi, però sí que es podria instituir a partir de determinats nivells d'ingressos, com una fórmula per ajudar el país a sortir del forat". Conscient que aquesta proposta no resoldrà tots els problemes, el president de la Cambra va considerar que "el pacte fiscal que s'haurà de negociar podria ser la solució definitiva". Acompanyat per l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i del president de la Diputació, Jaume Torramadé, Espadalé va encentar el discurs fent un balanç d'una crisi econòmica que "no és bona, i no difereix gaire de la que teníem ?l'any passat". Amb tot, va valorar que "l'economia gironina presenta una situació relativament estable", en part gràcies a l'evolució de les exportacions i el turisme.

Per contra, la sotragada a la construcció i la limitació del crèdit són part del fre de la recuperació. Així, va avalar "l'estricte pla d'austeritat que s'està portant a terme a totes les administracions" i que considera "indispensable".

Tant Espadalé com Mas, com Puigdemont i Torramadé van coincidir en reclamar que es desencallin les infraestructures pendents a la província de Girona i a exigir, una vegada més, el traspàs de la gestió de l'Aeroport de Vilobí d'Onyar.

Mas va demanar a Girona "que transmeti confiança" i va posar com a exemple l'actitud de la Fira de Mostres que ha incrementat el nombre d'expositors. El president va admetre que les coses no són fàcils però va instar a "posar d'exemple, de mirall i de testimoni, a la gent que fa les coses bé".

Per part seva, Puigdemont també va elogiar el teixit empresarial gironí present a la Fira que "ens demostra que hi ha empreses que planten cara a la crisi, que fan les coses bé i que s'espavilen dia a dia". A més, va recordar que aquestes fires són, en principi, "les penúltimes" sense tenir el TAV.

Finalment, Torramadé, que va centrar el seu discurs en les infraestructures pendents, va aprofitar per parlar de l'Aeroport de Girona i va apostar per una "diversificació de companyies aèries" a la vegada que va criticar la postura del Ministeri de Foment per un nou model de gestió que sembla que "no vulguin arribar a un acord".

després de l'acte inicial, artur mas va donar el tret de sortida a la 50a edició d'una fira amb més de 390 expositors que del 28 d'octubre a l'1 de novembre espera mantenir els prop de 120.000 visitants.El president Mas s'interessa amb les propostes de la carpa de Telefónica . Artur Mas fa un llarg recorregut i visita els estands de la Fira. El president de la Cambra, Domènec Espadalé, en la tradicional diada dels agents comercials que se celebra a la mateixa Fira de Mostres.