El balanç de la Fira de Mostres de Girona, que enguany celebrava la seva 50a edició, és molt positiu segons els organitzadors. S'han superat les previsions d'assistència i es calcula que hi han passat entre 120.000 i 125.000 visitants. La sensació dels expositors és que "de gent n'ha passat molta" i s'ha respirat un cert "optimisme", explica la seva directora Anna Albar que creu que ara falta veure si els contactes que s'han fet acaben generant negoci. El context de crisi continua essent un factor a tenir en compte però han valorat com un encert la incorporació de nous espais, com ara el dedicat a les mascotes o a l'emprenedoria, així com la presència d'estands més reduïts. Durant els cinc dies que ha durat la mostra, el públic ha pogut passejar-se pels 50.000 metres quadrats repartits entre el Palau de Fires, dues carptes i tot l'espai exterior de la Devesa, amb més de 390 expositoris, sis més que l'any passat. "Estem molt contents", afirmava la directora, moments abans de tancar portes. I és que han tingut una bona assistència de públic, fins i tot els dies que preveien més fluixos. "Fins i tot el dilluns va ser igual de fort o més que dissabte", explica Albar.

La crisi s'ha continuat fent notar en aquesta edició i la prova és que encara "costa de vendre" el producte. Ara, però, falta veure si els contactes i els pressupostos que s'han fet durant aquests dies acaben generant negoci. "No hi ha una eufòria compradora, es va treballant i es van fent contactes, amb un nombre similar als últims anys però menys que el 2007 i 2006", explica.

A pesar d'això, sí que s'ha vist un canvi en les empreses. Per la directora de la fira, " la gent ha vist que hem de seguir fent coses, que ens hem de moure i buscar, perquè d'aquesta ens n'hem de sortir i hem d'insistir". I una bona manera de donar-se a conèixer és assistint a una fira multisectorial com aquesta, on aquest any tampoc hi han faltat noms d'empreses importants al costat d'altres que comencen.

Els nous espais tenen una bona acollida

En les tres últimes edicions el certamen ha experimentat diversos canvis. Aquest any, però, l'organització dóna el model per consolidat i de fet no preveuen fer canvis de contingut sinó més aviat de logística, com podria ser integrar millorar l'Espai Comunic@', amb el d'emprenedoria. També preveuen ampliar espais com el dedicat a interiors, amb la incorporació d'altres institucions, així com l'Espai Mascota i el Fòrum, que han estat tot un èxit.

Un dels encerts, segons l'organització, ha estat buscar la "complicitat" de sectors com ara el veterinari, el periodisme, els decoradors i interioristes o els emprenedors, i la recerca de "sinèrgies". És per això que de cara als pròxims anys es vol continuar en aquesta línia de "sumar".

El que es pretén, segons Albar, és que l'expositor vegi compensat l'esforç econòmic i personal de tenir un estand i que el visitant no marxi amb la sensació que ha vingut a veure el mateix que cada any. Per això valora de forma positiva la incorporació d'estands més petits per ampliar el ventall d'empreses.

En aquesta edició, hi havia firmes de sectors com ara l'alimentari, la indústria, la rehabilitació, el motor o la salut, entre d'altres, a banda d'un programa d'activitats amb jornades tècniques i professinals dedicades al món econòmic i agrícola.