La retallada que la Generalitat aplicarà aquest any a les universitats públiques podria arribar als 9,5 milions en el cas de la de Girona (UdG), segons els sindicats consultats per EFE, que concreten el pla en reduccions de la despesa, de la inversió i d'un 5% de la partida de personal.

L'objectiu de la retallada a les set universitats públiques catalanes, segons fonts de la Secretaria d'Universitats i Investigació, que depèn del Departament d'Economia i Coneixement, serà de 144 milions d'euros.

Uns 25 d'aquests 144 milions haurien d'assumir-los entre la UdG, la Rovira i Virgili de Tarragona (Tarragonès), la Universitat de Lleida (Segrià) i la Pompeu Fabra de Barcelona, i més d'una tercera part d'aquests 25 recaurien en la institució gironina.

Segons les dades que maneja el responsable de CCOO a la UdG, Enric Campos, a aquesta retallada de 9,5 milions cal sumar-hi un deute de 4 milions més que ja mantenia la Generalitat amb la Universitat de Girona.

Les retallades n'inclouen una de plantilla d'un 5 per cent, i encara que CCOO ja sap no es cobriran baixes ni jubilacions, aquest Enric Campos està pendent de sol·licitar una reunió amb el vicerector per conèixer els detalls del pla.

Tots els sindicats consultats han confirmat que, a Girona, la direcció de la UdG encara no ha anunciat les partides que es retallaran.

No obstant això, la secretària general d'Educació de FETE-UGT, Roser Font, espera una retallada d'un deu per cent en les partides de despeses i inversió i d'un cinc per cent en la de personal.

A més, Font subratlla que, en l'apartat de plantilla, "es tallarà per la baula més feble de la cadena, que és el dels professors associats i personal d'administració i serveis".

La secretària d'Educació de FETE-UGT dóna també per fet una racionalització de l'oferta de cursos a la UdG, a més, està previst organitzar un curs interuniversitari, amb la qual cosa es podrien amortitzar despeses.

La principal preocupació per a Roser Font és la retallada que s'apliqui a la plantilla i ha advertit que el seu sindicat serà ferm en la defensa del personal, malgrat admetre la impossibilitat que s'eviti un reajustament.

El portaveu d'USTEC-STES, Xavier Díez, estudia una retallada pressupostària una mica més baixa, que seria de gairebé cinc milions d'euros per a la UdG, encara que adverteix que "les xifres que utilitza la Generalitat no són de fiar".

Díez s'ha mostrat molt crític amb la política de la Generalitat per combatre el dèficit i ha destacat que "les decisions que es prenguin ara tindran conseqüències en el futur immediat".

Els sindicats coneixeran pròximament les dades concretes de la retallada a la UdG en les reunions pendents amb el vicerector, algunes de les quals podrien concretar-se divendres que ve.