Sota el nom "Emprenem el futur", la sala d'actes del Palau de Fires de Girona va acollir ahir, dins la fira De Tot Cat, una sessió de microponències (cinc minuts de durada) amb la participació d'iniciatives comercials d'èxit amb el català com a llengua vehicular. Diferents emprenadors van coincidir en dotar de molta rellevància Internet com a canal de comercialització (la promoció...) de béns i serveis en català perquè ha permès trencar certes rigideses del mercat. Ho va resumir Àlex Duran, de l'empresa Winebreak (Barcelona), amb l'expressió "Clic a clic, el boca-orella de sempre". Winebreak és una iniciativa, amb vocació internacional, que dissenya activitats tenint com a base la cultura del vi. Nombrosos visitants van conèixer, a través dels estands, la diversificació de productes en català, com ara rellotges amb hora catalana, sectors alimentari, begudes i tèxtil...

El consultor altempordanès Pau Canaleta va realitzar la introducció a les microponències amb una explicació bàsica de les 5 idees de l'emprenador davant un projecte: definició (mental i diferenciació respecte a la competència); focalització (un sol objectiu); projecció (visió futura); determinació dels valors diferencials (marca), i explicar el producte com a relat. Entre d'altres iniciatives divulgades, Miquel Saperas, de Productes de la Terra, va explicar que el projecte s'havia desenvolupat en detectar un buit en el mercat i va remarcar que treballen "al servei" de les entitats amb consciència nacional catalana. Les visites a la web han augmentat constanment des de 2004 (inici de la comercialització), creuen molt en el comerç electrònic i el butlletí electrònic mensual és una de les accions de màrqueting que fan. Maribel Vela, d'Eitravel, va subratllar les transformacions en el sector turístic (canvis demogràfics i tecnològics) que han permès "trencar" la "rigidesa" dels operadors nacionals. Eitravel crea tours turístics a mida i assessora els viatjers.

Josep Borrell, de la cervesa artesanal "La Moska de Girona", va raonar que, en el seu cas, és clau la vinculació amb el territori, que venen tota la producció i reinverteixen els beneficis. Hi ha tres factors a destacar: un producte d'alta qualitat, posicionar-se en gamma alta i tenir el reconeixement dels experts. També vinculat amb el sector begues, la Xarxa d'Establiments amb Consciència Nacional (Xecna) va presentar la Tònica Catalana "per canviar la tònica política de Catalunya".

Estands

Els estands ofereixen diversitat de productes. Des d'una empresa que distribueix samarretes amb motius gastronòmics a una de jocs de cartes "catalanes" passant per la promoció de serveis turístics de la Catalunya Nord (Sant Llorenç de Cerdans...) i de software (Softcatalà i el domini puntCAT).